postuumbill gold

Denkt u aan A Clockwork Orange, dan ziet u de iconische filmposter van ontwerper Bill Gold (1921 – 2018)

Mark Moorman
Iconische filmposters van Bill Gold Beeld
Iconische filmposters van Bill Gold

Bill Gold was verantwoordelijk voor duizenden filmposters die hij in dienst van de Amerikaanse studio Warner Bros maakte. Het is een onwaarschijnlijke lijst van klassieke beelden, die een vliegende start kreeg met de poster van Casablanca, die hij op 21-jarige leeftijd ontwierp. Humphrey Bogart, de grote ster van de romantische oorlogsfilm Casablanca (1942, inmiddels een filmklassieker van roestvrij staal) was vooral bekend uit zijn misdaadfilms. Dat was kennelijk de reden dat Bogart een pistool in de hand gedrukt kreeg, een beeld dat uit de poster van de eerdere misdaadfilm High Sierra (1941) werd gelicht. Later zou Gold zeggen dat hij aanwijzingen kreeg van de studio: ‘Dit is Bogart. Let’s put a gun in his hand. We willen niet alleen zijn hoofd. Dat is te saai.’ Gold was een pragmaticus: de studio wil een pistool, de studio krijgt een pistool.

Hoewel het lastig is om een Bill Gold-stijl te determineren, heeft hij een aantal klassieke filmposters op zijn naam staan, geholpen door het feit dat de films zelf ook een klassieke status kregen. Hij maakte de posters voor uiteenlopende films als The Excorcist (1973), The Searchers (1956), Funny Girl (1968), Klute (1971), Dog day afternoon (1975), For Your Eyes Only (1981), A Clockwork Orange (1971), Goodfellas (1990) en talloze films van Clint Eastwood, waaronder Dirty Harry (1971) en Unforgiven (1992), waarin we een dreigend silhouet van Eastwood op de rug zien, terwijl hij een revolver in afwachtende houding vasthoudt. ‘Let’s put a gun in his hand’ bleek nog altijd goed te werken.

Filmposter van Casablanca Beeld
Filmposter van Casablanca

Gold werkte zeven decennia in Hollywood en bewees in ieder geval dat hij zich aan elke stijl, aan elke genre en elke tijdgeest kon aanpassen. De man die Bogart een wapen in zijn hand gaf, zou decennia later de poster van Kubrick’s A Clockwork Orange maken, met die iconische jaren zeventig typografie en dat nog altijd in het oog springende beeld van Malcolm McDowell die met een mes in zijn hand uit een driehoek barst, bij nader inzien de letter ‘A’ uit de titel. Het geheel wordt afgemaakt met een losse starende oogbal.

Ver na zijn pensionering maakte hij nog de poster voor J.Edgar, een film van Eastwood uit 2011. Eastwood schreef de inleiding in het boek Bill Gold PosterWorks uit 2010: ‘Hij respecteerde de film, hij respecteerde het verhaal en hij respecteerde altijd wat we wilden zeggen met de film. Het eerste beeld dat u van veel van uw favoriete films heeft, komt vermoedelijk van Bill Gold.’

Filmposter van My Fair Lady Beeld
Filmposter van My Fair Lady
Filmposter van The Excorcist Beeld
Filmposter van The Excorcist

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden