Den Haag geeft inwoners gratis e-mailadres

De gemeente Den Haag gaat alle inwoners de mogelijkheid bieden gratis te e-mailen. Om dat mogelijk te maken, wordt per november een apart Haags Intranet genaamd 'Residentie.net' in het leven geroepen....

ANP

De gemeente, KPN en kabelexploitant Casema hebben daartoe dinsdag een verklaring ondertekend. Voor wat betreft elektronische post werkt Residentie.net wereldwijd. Surfen op het reguliere Internet kan niet; dat kan alleen op het te creëren Haagse Intranet waarop allerlei gemeentelijke informatie wordt geplaatst. Den Haag wil op deze manier de 'informatie-tweedeling' in de stad tegengaan. De commerciële partners hopen dat gebruikers van het systeem daar zo enthousiast over raken, dat ze een abonnement op het wereldwijde Internet nemen.

Wethouder Stolte van media denkt dat op de digitale snelweg aparte Haagse discussieplatforms kunnen ontstaan tussen bijvoorbeeld oud-Indiëgangers, die dan ook weer naar die oud-kolonie kunnen gaan mailen. 'Of wat dacht u van de schaker die moet verhuizen omdat hij slecht ter been wordt en nu niet meer met zijn buurman kan schaken?', hield hij zijn gehoor voor. De meerwaarde van het systeem bovenop een gratis e-mailadres, ligt volgens hem in het ontstaan van een virtuele Haagse gemeenschap.

In principe is een computer niet noodzakelijk, omdat per toets-telefoon en een Teletekstkanaal Residentie.net ook toegankelijk moet zijn. Maar Casema-topman De Goede geeft toe dat die mail- en Internetdiensten wel heel mager zijn.

Volgens De Goede is het zeker niet zo dat de informatie-tweedeling zich met name manifesteert in de arme wijken in Den Haag als de Schilderswijk en Transvaal. 'Je staat verbaasd over het aantal Internet-aansluitingen daar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden