Den Haag en ProRail krijgen hun zin: Pokémon weg uit duinen en van spoor

Er zullen voortaan geen Pokémon meer op en rond het spoor te vinden zijn, en ook het beschermde natuurgebied rond Kijkduin wordt gevrijwaard van de virtuele zakmonstertjes. Niantic Inc, de ontwikkelaar van de app Pokémon Go, komt daarmee tegemoet aan de wensen van de gemeente Den Haag en spoorbeheerder ProRail.

Pokémonjagers in Kijkduin, afgelopen zomer.Beeld anp

ProRail spreekt in een persverklaring van 'een succes in de strijd tegen Niantic'. 'Van de advocaat van het Amerikaanse bedrijf hebben wij de toezegging gekregen dat de Pokémon verwijderd worden van plaatsen waar zij voor gevaarlijke en overlastgevende situaties zorgen.' ProRail zegt herhaaldelijk verzocht te hebben om de Pokémon te verwijderen op zulke locaties.

Die verzoeken waren vergeefs, tot donderdagavond. Toen nam de advocaat van Niantic contact op met de spoorbeheerder en zegde toe de Pokémon 'zo snel mogelijk' te verwijderen van locaties langs het spoor. Tot opluchting van ProRail: 'Je moet er toch niet aan denken dat ongelukken gebeuren tijdens de zoektocht naar deze digitale poppetjes?'

Kijkduin

Ook Den Haag werd door de advocaat van Niantic benaderd. De gemeente had een kort geding tegen de ontwikkelaar aangespannen om ervoor te zorgen dat Pokémon tussen 23.00 uur en 7.00 uur niet meer op en rond het Deltaplein in Kijkduin te vinden zouden zijn. Pokémonjagers zorgden daar de afgelopen maanden namelijk voor veel overlast. Daarnaast wil Den Haag dat de Pokémon helemaal verdwijnen uit Natura 2000, het beschermde natuurgebied dat Kijkduin omringt.

Niantic zegt beide eisen te zullen inwilligen. Het kort geding, dat stond gepland voor 11 oktober, is daarom voorlopig opgeschort. Als Niantic zijn beloften nakomt, is de pleitzaak helemaal van de baan.

Beeld Pokemon Go

Lees ook

De gemeente Den Haag kroonde Kijkduin deze zomer trots tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland', maar nu ziet ze de virtuele monstertjes het liefst verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden