Democratenvriend en topproducent Hollywood in vrije val na beschuldiging seksueel wangedrag

Alle Oscars van de wereld lijken de val van Hollywoodtycoon en vriend van Democratische presidentskandidaten Harvey Weinstein niet te kunnen stoppen. Na beschuldigingen van seksueel wangedrag in The New York Times is de topproducent zondagnacht ontslagen.

Harvey Weinstein. Foto epa

Eerder dit weekend stapten al advocaten op uit zijn juridische team, trokken bestuursleden zich terug en kwamen nieuwe aanklachten binnen. Daaronder een van een televisiepresentatrice van een New Yorkse zender die vertelde hoe Weinstein haar in een hoek dreef en voor haar masturbeerde.

'In het licht van nieuwe informatie die naar buiten is gekomen de afgelopen dagen over het wangedrag van Harvey Weinstein, heeft de directie van The Weinstein Company besloten de arbeidsrelatie met Harvey Weinstein met onmiddellijke ingang te beëindigen', aldus een verklaring van het bedrijf waar Weinstein zelf mede-oprichter van is.

In Democratische hoek zijn de beschuldigingen hard aangekomen. Weinstein, wiens naam verbonden is aan verantwoorde kaskrakers zoals Pulp Fiction, Shakespeare in Love, The King's Speech en The English Patient, was een van de belangrijkste connecties tussen de filmindustrie en de Democraten. In 2016 hield hij in zijn woning in New York nog een bijeenkomst om fondsen te werven voor presidentskandidaat Hillary Clinton.

Democratische kopstukken, onder wie de potentiële toekomstige presidentskandidaten Chuck Schumer en Elizabeth Warren, hebben donaties van Weinstein inmiddels beschaamd doorgespeeld aan liefdadigheidsinstellingen.

Ook president Trump heeft een mening over dit nieuwe Hollywood-schandaal. 'Ik ken Weinstein en het verbaast me niets.' Zijn zoon Donald noemde via Twitter de stilte in Hollywood over de onthullingen 'oorverdovend'. The New York Times vroeg zich in een commentaar af waarom Barack Obama en Hillary Clinton zich nog niet hadden gedistantieerd van hun politieke vriend.

Donderdag onthulde de krant dat hij zich als oprichter en directeur van de filmproductiemaatschappijen Miramax en The Weinstein Company als een seksueel roofdier had gedragen. De afgelopen drie decennia zou Weinstein zeker acht aanklachten van vrouwen hebben afgekocht.

De veelvoudig Oscarwinnaar maakte er een gewoonte van jonge actrices en modellen in luxe hotelsuites uit te nodigen. Daar voerde hij in badjas zogenaamde werkbesprekingen.

Meer over