Democraat vloekt vaker in zijn tweets

Een analyse van bijna een miljoen tweets van Amerikanen leert ons dat Democraten vaker vloeken en Republikeinen minder emotioneel twitteren.

Twitter Beeld ANP
TwitterBeeld ANP

Toon mij uw tweets en ik zeg wat u stemt. Amerikaanse twitteraars die vaak emotionele woorden gebruiken als love, like en happy zijn veelal Democraat. Republikeinen gebruiken juist weinig emotionele termen. Vloeken doen ze evenmin. Bij Democraten daarentegen staan fuck en shit in de toptien van meest gebruikte woorden.

Dit blijkt uit een analyse van bijna een miljoen tweets van tienduizenden Democratische en Republikeinse volgers van partijaccounts. De studie van de Britse Queen Mary University of Londen is gepubliceerd door Plos One.

De uitkomst strookt volgens de onderzoekers met bestaande sociaal-psychologische inzichten dat wat iemand stemt voor een groot deel in iemands persoonlijkheid besloten ligt. En die persoonlijkheid wordt weerspiegeld in het taalgebruik. Zo zijn Amerikaanse Democraten individualistischer terwijl Republikeinen hun identiteit meer ontlenen aan de groep waartoe ze behoren. Democraten twitteren dan ook vaak in de eerste persoon enkelvoud: ik, mij en mijn. Republikeinen gebruiken meervoud: wij en ons.

Republikeinse twitteraars hebben ook opvallend meer volgers, terwijl de Democraten vaker volgers zijn. Dat komt waarschijnlijk doordat Republikeinen met termen als 'wij' en 'ons' een groepsgevoel creëren.

Communicatiestijlen

Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de VU in Amsterdam, vindt dat de studie inzicht biedt in de verschillende communicatiestijlen aan beide zijden van het politieke spectrum in de VS. Maar hij twijfelt aan de oorzaken die daarvoor in de studie worden genoemd. 'Dat Republikeinen minder vloeken kan waarschijnlijk ook worden verklaard door hun sterkere religieuze achtergrond', aldus Van Lange. En de schuttingtaal van Democraten hoeft niet per se een uiting te zijn van een emotionele persoonlijkheid. 'Mogelijk is dit het gevolg van de crisis. Economisch zwakkeren stemmen vooral Democratisch en als je moeite hebt het hoofd boven water te houden is het een begrijpelijke psychologische reactie dat je tweets dan emotioneler worden.'

Ongeveer 14 procent van de Amerikanen twittert. Het gaat om een selecte, relatief hoog opgeleide groep mensen, die niet het hele Amerikaanse volk representeert. Van Lange noemt het bovendien een gemis dat niet is gekeken naar inkomen, sekse en religie van de twitteraars.

De bevindingen van de studie zijn niet zomaar op Nederland van toepassing, meent Van Lange. De relatie religie en stemgedrag is in de Verenigde Staten veel sterker dan in Nederland. Ook is het inkomen in de VS een veel betere voorspeller van het stemgedrag dan bij ons, zegt Van Lange.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden