Achtergrond(Oud) Inzicht

Deltawerken op schaal in Delft, 1961

Wonderlijke wetenschapsfoto’s uit een ver verleden. Wat gebeurt hier?

Martijn van Calmthout
Onderzoek in het klein naar de Deltawerken. Waterloopkundig Laboratorium, Delft, 1961. Beeld Aart Klein, Nederlands Fotomuseum
Onderzoek in het klein naar de Deltawerken. Waterloopkundig Laboratorium, Delft, 1961.Beeld Aart Klein, Nederlands Fotomuseum

Tussen 1954, het jaar na de rampzalige watersnood, en 1997 werden de Deltawerken gebouwd. Het project van dammen en waterwerken geldt nog altijd als een van de zeven hedendaagse wereldwonderen, zo groot is het. Maar het mirakel was vooral een kwestie van hard werken, en niet alleen met de handen maar vooral ook met het hoofd.

Of beide, zoals in de reusachtige hal van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, waar in 1961 een waterloopkundig ingenieur in een schaalmodel de gegevens over stroming en golfslag registreert. Alsof het een gewone kantoorbaan betreft in overhemd met stropdas en nette schoenen.

Welke wateren op schaal het hier betreft, vermeldde fotograaf Aart Klein destijds niet. Voor het echte Deltawerk was de vestiging Delft overigens vaak te krap. In de ruime Noordoostpolder waren delen van Zeeland en Zuid-Holland nagebouwd om realistische stromingen te kunnen bestuderen. Dat lab is sinds 1997 dicht, toen computermodellen het beter konden.

Op de ruïnes van sluisjes en plassen en kanalen groeit nu heel toepasselijk het Waterloopbos. Laarzen aanbevolen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden