Delfts museum wil schilderij Van Vliet kopen
Stedelijk Museum Het Prinsenhof in Delft is begonnen met het werven van fondsen voor de aankoop van een kapitaal zeventiende-eeuws familieportret....
Van onze verslaggeefster
AMSTERDAM
Het schilderij dat in 1986 op een veiling in het Franse Orléans werd afgehamerd op eveneens 1,2 miljoen gulden, bleef het afgelopen jaar onverkocht op de TEFAF-beurzen in Basel en Maastricht. De Franse handelaren hebben het doek nu voor de periode van één jaar in bruikleen afgestaan aan het Prinsenhof. Daar is inmiddels onderzoek gedaan naar de identiteit van de afgebeelde figuren op het portret.
Vast is komen te staan dat Van Vliet hier de rijke, katholieke Delftenaar Michiel van der Dussen heeft afgebeeld, samen met zijn vrouw Wilhelmina van Setten, hun drie dochters en twee zonen. Van Vliet dateerde het schilderij exact op 25 mei 1640, omdat die datum, naar nu blijkt, de vijftiende trouwdag van het echtpaar was.
Volgens M. Kersten, hoofdconservator van het Prinsenhof, neemt het doek een opmerkelijke plaats in binnen de traditie van Noord-Nederlandse, zeventiende-eeuwse portretschilderkunst. 'Portretten uit die tijd zijn statig, formeel en zelden ten voeten uit. Hier heeft Van Vliet het gezin op een informele manier in beeld gebracht, bij het uitoefenen van een liefhebberij: het musiceren.' Volgens Kersten komt daarmee het totale aantal zeventiende-eeuwse Hollandse familieportretten waarop muziek wordt gemaakt, op vier.
Het schilderij, dat ruim tweeëneenhalve meter breed is en anderhalve meter hoog, is zeer rijk aan kleur, aan haast fotografische details en symboliek.
'Behalve zelfbewuste verwijzingen naar het katholieke geloof, kun je het schilderij ook interpreteren als een allegorie op de vijf zintuigen. Daar verwijzen bijvoorbeeld de druiventrossen in de hand van het ene meisje en de papegaai op de hand van de andere naar,' aldus Kersten. Het museum gaat zowel de Vereniging Rembrandt, als particuliere fondsen en subsidiënten benaderen met het verzoek de aankoop te steunen.
Het jaarlijks budget van het museum voor de aankoop van oude kunst bedraagt slechts een ton. Het schilderij blijft in elk geval tot maart volgend jaar in het museum te zien.