Dekker om tafel met NOS en NPO over ondoorzichtige sportdeals

Staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur gaat om tafel met de Publieke Omroep en de NOS om duidelijkheid te krijgen over de bedragen die worden betaald voor sportrechten. Dekker hekelt het feit dat de NOS contractuele afspraken heeft gemaakt over geheimhouding van het bedrag dat de omroep betaalde voor eredivisievoetbal. Dat moet in de toekomst anders, zei Dekker vandaag in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur. Beeld anp

De Tweede Kamer heeft in vertrouwen kunnen inzien hoeveel de NOS heeft betaald om samenvattingen van eredivisiewedstrijden te mogen uitzenden. Een publieke discussie over dat bedrag is echter niet mogelijk omdat geheimhouding is bedongen. 'Ik vind het ongemakkelijk dat wij over dit onderwerp moeten praten met meel in de mond', zei Dekker in de Kamer. 'Het zou gewoon openbaar moeten zijn wat er voor de voetbalrechten is neergeteld.'

Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias heeft de NOS zo'n 75 miljoen euro voor de rechten betaald. Hij pleitte bij de staatssecretaris voor meer openheid. 'Het kan niet waar zijn dat met belastinggeld deals worden gesloten waar niemand wat van afweet.' Dekker zei die mening dus te delen, maar stelde eveneens dat hij niet met terugwerkende kracht inzicht kan verschaffen in reeds gemaakte deals. Wel gaat hij het gesprek aan met de Publieke Omroep en de NOS om dergelijke geheimhoudingsafspraken in de toekomst te voorkomen.

De NOS lijkt zich de discussie over de hoge kosten van uitzendrechten voor sport al te hebben aangetrokken. Vandaag werd bekend dat de omroep geen bod heeft gedaan op de rechten voor Champions Leaguewedstrijden. 'Het besluit om niet mee te bieden is een keuze. Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken', zei algemeen directeur Jan de Jong.

Preventieve werking

In algemene zin is Dekker voor meer openheid over de kosten van programma's op de publieke kanalen. Daar gaat volgens hem een 'preventieve werking' vanuit. 'Als publieke omroepen met enorme bedragen de commerciële partijen geen kans bieden, dan vind ik dat een terecht punt van debat.' Volgens Kamerlid Elias is het programma Heel Holland bakt door Omroep Max verkregen door een veel hoger bedrag te bieden dan de commerciële concurrent RTL.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met Dekker over de geplande hervorming van de Publieke Omroep. Die verandering is tweeledig: een scherpere taakomschrijving voor de omroepen en meer ruimte binnen het budget voor externe programmamakers. Een meerderheid in de Kamer kan zich in de ideeën vinden. De flanken van de Kamer hebben er wel moeite mee. De PVV zou het liefst de NPO zien verdwijnen en vindt dat de plannen niet ver genoeg gaan. De SP pleit juist voor behoud van het huidige publieke bestel en ziet in de plannen een afkalving van een publieke dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.