ReportageOpera2day

‘Deine Winterreise’ bekijk je al wandelend door Den Haag

De voorstelling is te beleven op 24 locaties door de stad.

Jenny Camilleri
Uit ‘Deine Winterreise’ met Martijn Cornet. Beeld M31 & Opera2day
Uit ‘Deine Winterreise’ met Martijn Cornet.Beeld M31 & Opera2day

De theaters gingen dicht en ­iedereen ging aan de wandel. Dus, moeten de mensen van Opera2day hebben gedacht, we maken een ‘video-operawandeling’. Samen met M31 Foundation, producent van muziekvoorstellingen, bedachten ze Deine Winterreise – Schuberts liederencyclus Winterreise, maar dan als wandeling door Den Haag.

Als wandelaar speur je tussen station Hollands Spoor en Den Haag Centraal naar 24 bordjes met QR-­codes. De codes geven toegang op je mobiel tot video’s van bariton Martijn Cornet, die liederen zingt op de plek waar je staat. Na drieënhalf uur, waarvan een uur muziek, heb je de eenzame tocht van de zingende dichter afgelegd, niet door een besneeuwd landschap, maar tussen druk winkelpubliek, langs statige gebouwen en door straatjes met verleidelijke etensluchten.

Ik begin de wandeling op een gure doordeweekse middag, uitgerust met een powerbank om mijn telefoon tussendoor te kunnen opladen en 3 gigabyte aan mobiele data. Die heb je nodig als je de video’s op de beste kwaliteit wilt afspelen. Op Perron 1 zingt Cornet te midden van de gierende treinen Gute Nacht. Dat hij net verlaten is door zijn geliefde moet je weten, want de filmpjes zijn niet ondertiteld. Het gaat om een zintuigelijke, niet een letterlijke ervaring.

Op straat wordt het tijdens het tweede lied, Die Wetterfahne, duidelijk dat doodgewone oordopjes ontoereikend zijn. De warme stem van Cornet is goed te horen, tenzij hij zacht zingt, maar pianist Shuann Chai wordt overweldigd door tramgerinkel, tienergebrul en autogetoeter. Voorlopig maak ik me alleen zorgen over het vinden van de bordjes.

Voor het derde bordje moet ik naar een parkje, dat makkelijk te vinden is, maar het bordje zelf loop ik mis. Gelukkig stuit ik per toeval op nummer vier, Erstarrung. Dat levert meteen een mooie tegenstelling op, ­tussen de omringende bomen vol bloesem en dezelfde kale bomen op het scherm. De volgende bordjes zijn probleemloos te vinden.

Uit ‘Deine Winterreise’ met Martijn Cornet. Beeld M31 & Opera2day
Uit ‘Deine Winterreise’ met Martijn Cornet.Beeld M31 & Opera2day

Op het scherm valt Cornet ten prooi aan een uitzichtloze neerslachtigheid. Hij ligt peinzend op de grond, zit afwezig een potlood te slijpen of zweeft de lucht in tegen een achtergrond van bewegende spoorbanen en boomtakken. Halverwege de middag verdrijft een zwak zonnetje de kille lucht. Helaas zijn daardoor de filmpjes nu zelfs in de schaduw slecht te zien.

Ik geniet van de wandeling, maar de muzikale belevenis valt me tegen: de stad is simpelweg te luidruchtig aanwezig. Behalve in het bos dan, waar stem, piano en vogelgetsjilp perfect samensmelten. Tijdens Die Krähe voegt een kraai inschikkelijk toe: krah, krah! Ik raad aan de route te lopen op een stille, bewolkte zondagochtend. Zet een goede noise-cancelling koptelefoon op. Maar niet in het bos, dus, want anders sluit je de improviserende vogels uit.

Deine Winterreise: opera-videowandeling door Den Haag. Met Martijn Cornet (bariton) & Shuann Chai (piano). Gratis t/m 12/9. Info: deinewinterreise.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden