Deel van erfenis Maxwell gaat op in krantengroep

De Britse krantenuitgever Mirror Group, het krantenimperium van de acht jaar geleden overleden mediamagnaat Robert Maxwell, gaat samen met Trinity, marktleider in Engeland op het gebied van regionale dagbladen....

Van onze verslaggever

De stap moet schaalvoordelen opleveren en vooral meer financiële ruimte voor investeringen in nieuwe media. De aandelenruil brengt kranten als The Mirror (oplage 2,3 miljoen stuks), Sunday Mirror en Sunday People in één bedrijf met 120 regionale dagbladen in Engeland en Ierland. De Britse Monopolies & Mergers Commission heeft de deal goedgekeurd, op voorwaarde dat Trinity vier kranten in Noord-Ierland verkoopt.

De nieuwe combinatie Trinity Mirror komt voor 51,6 procent in handen van Mirror-aandeelhouders. Trinity-bestuursvoorzitter Philip Graf wordt de eerste topman (CEO), terwijl Mirror-chairman Sir Victor Blank die functie houdt bij de nieuwe combinatie. Ook de rest van de executive en non executive posten zijn min of meer gelijk verdeeld over de twee fusiepartners.

De uitgever verwacht de komende drie jaar (tot ultimo 2002) bijna 50 miljoen gulden te kunnen bezuinigen dankzij schaalvoordelen. Daarnaast levert de fusie volgens Trinity Mirror strategische voordelen op omdat het grote lezersbereik het concern aantrekkelijker maakt voor adverteerders. Tenslotte biedt het toegenomen aantal journalistieke producties meer combinatiemogelijkheden op Internet.

Verschillende uitgevers brachten afgelopen jaar een bod uit op de Mirror Group. Het concern was eigendom van mediamagnaat Robert Maxwell tot deze acht jaar geleden over de reling van zijn jacht verdween in de buurt van Tenerife. Maxwell liet het concern zitten met een schuld van 1,6 miljard gulden, wat het bedrijf kwetsbaar maakte in de agressieve Britse krantenmarkt waar geregeld prijsoorlogen uitbreken. Topman David Montgomery verkocht voor honderden miljoenen aan gebouwen en belangen, maar moest toch begin dit jaar vertrekken omdat de aandeelhouders niet meer geloofden in zijn toekomstvisie als onafhankelijke uitgever.

De Mirror-omzet steeg vorig jaar van 1,8 miljard naar 2,3 miljard gulden. De winst voor belasting steeg met 9 procent van 303 naar 330 miljoen pond. Trinity meldde vorig jaar zelfs een winststijging voor belasting van 31 procent (van 211 naar 277 miljoen pond). De regionale uitgever deed begin dit jaar al een bod van 3,2 miljard gulden uit op de Mirror Group. Dat bedrijf bereikt in de huidige deal een waarde van 4,1 miljard pond.

Trinity blijkt ook dit jaar veel winstgevender dan het grote Mirror. De uitgever meldt over het eerste halfjaar van 1999 een winst voor belasting van 140 miljoen gulden op een omzet van 554 miljoen. Mirror realiseerde over dezelfde periode een winst van 181 miljoen op 1,2 miljard gulden omzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden