Decoder-idioterie

Een novum. De talkshow-host die door een van haar gasten tot een bekentenis wordt verleid. Het overkwam Catherine Keijl in een discussie over pedofilie....

Cornald Maas

Jaap de Hoop Scheffer wil de tere kinderziel beschermen. Volgens hem is op tv een ethische grens bereikt. Voor 'idioterie' moet de kijker voortaan maar betalen. Maandag zette hij in Barend & Van Dorp de tv-toestellen uit waarop naar zijn idee ontoelaatbare beelden werden vertoond. Kon intussen niet duidelijk maken waar zijn grenzen nu precies liggen. Had, vermoed ik, de programma's waarover hij oordeelde nauwelijks gezien. Hij zag vooral kans om politiek munt te slaan uit een actueel heet hangijzer.

Dinsdag gingen Barend en van Dorp erop door, in een gedenkwaardige uitzending die mooi studiemateriaal is voor later, als de tv totaal verramsjt is. Te gast: Kees van Beijnum die collega-schrijver P.F. Thomése wel de nek wil omdraaien omdat die hem zijn succes zou misgunnen. Fons van Westerloo die als altijd met gemak en met glimlachjes de SBS-programmering verdedigde. De datingshow Geboeid, waarin kandidaten aan elkaar worden vastgeketend, wordt 'verschrikkelijk humoristisch', zei hij. Na een fragment riep Jan Mulder dat hij het leuk vond en dat het, de geest van SBS indachtig, nog wel erger mocht. Ook zangeres Dilana vond het allemaal te gek. En dan was er nog Joost Zwagerman die het er niet bij liet zitten en bleef hameren op verantwoordelijkheidsbesef. Uiteindelijk verleidde hij Van Westerloo toch tot een verbeten reactie - 'Je maakt jezelf ongelooflijk belachelijk!' - maar verder kon hij voornamelijk rekenen op smalende opmerkingen.

Geen wonder. Succes en de macht van het getal zegevieren. Het niet nemen van je verantwoordelijkheid is vanzelfsprekend geworden. In dat klimaat ben je al snel een politiek correcte dominee. Maar die zorg van Zwagerman hoort in elk geval niet achter de decoder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden