Debuutroman Franse rapper is beeldend, vaardig en lichtvoetig geschreven

Franse rapper over zijn jeugd.

Wineke de Boer
null Beeld
Beeld

Wanneer je leest over de achtergrond van schrijver Gaël Faye (1982) denk je onwillekeurig aan muziekkunstenaar Stromae uit België. Faye, hoewel ingetogener dan dit genie, is net als hij half Frans, half Rwandees, liedjesschrijver, rapper en heeft twee albums gemaakt. En hij kan dus nog een roman schrijven ook. Of er na dit debuut meer zullen volgen, is de vraag: Klein land is een karakteristieke debuutroman, zeer autobiografisch, geïnspireerd op Fayes jeugd in Bujumbura, Burundi. Maar beeldend, vaardig en lichtvoetig geschreven.

Faye beschrijft de herinneringen van hoofdpersoon Gabriel, of Gaby, vanaf zijn 10de ongeveer, tot het moment waarop hij samen met zijn jongere zusje wordt geëvacueerd naar Frankrijk omdat Burundi, na buurland Rwanda in april 1994, ten prooi is gevallen aan een burgeroorlog. In die periode begonnen dingen mis te gaan, herinnert hij zich. Daarvóór was het bestaan als 'een zoete slaap, vredig, zonder mug die bij je oor komt dansen'.

Klein land, Gaël Faye, Uit het Frans vertaald door Liesbeth van Nes, Hollands Diep; 206 pagina's; euro 19,99

Vóór de openbare lynchpartijen en brandschattingen, de avondklok, voordat Gaby's moeder krankzinnig terugkomt uit Rwanda waar ze op zoek is gegaan naar haar familie en voordat zijn vriendjes over wapens praten in plaats van te gaan zwemmen, beschrijft Faye het incident met de gestolen BMX-fiets. Hierin komen het racisme, de armoede, de uitbuiting en de corruptie in Burundi samen. Tegelijkertijd is het een gebeurtenis waarbij Gaby iets van zijn onschuld verliest en beter begrijpt hoe de samenleving in elkaar steekt, hoe bevoorrecht hij is, met zijn fiets en de bedienden in huis. De gestolen fiets die hij na een dag rondrijden met twee van zijn vaders werknemers terugvindt bij een jongetje in een arm gezin in het binnenland, en meeneemt, zal hij niet meer aanraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden