Komedie

Death at a Funeral

Goedgeluimde grapjes bij de dood

Pauline Kleijer

'Mijn vader was een bijzonder man.' Het is geen originele openingszin voor een begrafenisrede, maar in dit geval slaat Daniel de spijker op zijn kop. Zijn vader had zulke bijzondere voorkeuren dat de hele begrafenis erdoor in de soep dreigt te lopen.

En het liep allemaal al niet op rolletjes: de begrafenisonderneming bezorgde het verkeerde lijk, oom Alfie werd bijna vergeten, de pastoor blijft maar op zijn horloge kijken, en één van de gasten meent, onder invloed van een paddo-achtig hallucinogeen, de kist te zien bewegen en voert een geslaagde aanval uit.


Death at a Funeral is een komedie met weinig pretenties. Het scenario steunt op een paar klassieke ingrepen. Misverstanden, aanvaringen en verrassingen zorgen ervoor dat de rouwdienst van Daniels vader behoorlijk uit de hand loopt. Natuurlijk liggen de familieleden met elkaar in de clinch.


Alle stereotypen zijn aanwezig: een lastige mopperkont, een beroemde ijdeltuit, een ontactische vriend, een arrogante arts, een afgewezen minnaar en een vlijmscherpe weduwe.


In de regie van veteraan Frank Oz (ooit befaamd poppenspeler van de Muppetshow, later maker van films als In & Out en The Stepford Wives) levert dat een degelijke, sympathieke komedie op, met veel goedgeluimde grapjes en weinig echt hilarische momenten. De merendeels Britse cast weet wel raad met de milde zwarte humor, maar de acteerstijlen lopen behoorlijk uiteen. Matthew MacFadyen, Mr. Darcy uit de filmversie van Pride & Prejudice, is de rustige spil van de familie, terwijl Alan Tudyk erop los schmiert als zijn per ongeluk gedrogeerde zwager.


Die onevenwichtigheid is terug te voeren op het scenario. Sommige personages vragen erom te worden uitgelachen, terwijl we met anderen moeten meeleven. Dat laatste is wat veel gevraagd; hoe vriendelijk of meelijwekkend ook, het blijven eenzijdige karakters in een klucht.


De film kabbelt voorspelbaar voort, totdat één briljante vondst de boel op scherp zet. Het is een Amerikaanse acteur, Peter Dinklage, die daarbij de show steelt. In een rol die niet specifiek op zijn korte lijf geschreven is - Dinklage is 1.35 meter - maakt hij een onvergetelijke indruk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden