Dear White People zit vol popculturele verwijzingen in razendsnelle dialogen

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Dear White People.

Mark Moorman
Dear White People, een nieuwe tiendelige comedyserie van Justin Simien. Beeld RV
Dear White People, een nieuwe tiendelige comedyserie van Justin Simien.Beeld RV

In de tweede aflevering van het derde seizoen van Fargo (nu op Netflix) draaide het om de diefstal van een zeldzame postzegel. Een stamp, zoals je in het Engels zegt. In de ondertiteling werd dit tot gekmakens toe vertaald als 'stempel'. In Fargo zitten mensen soms ook nog eens lange tijd zwijgend naast elkaar.

Nee, dan Dear White People, een nieuwe tiendelige comedyserie van Justin Simien (34), gebaseerd op zijn gelijknamige film uit 2014. Zelden zo'n concentratie van popculturele verwijzingen in razendsnelle dialogen bij elkaar gezien. De ondertitelaars hangen hijgend aan de lippen van de tientallen personages.

De serie speelt zich af op Winchester University, een fictieve universiteit in het noordoosten van de VS. Dear White People is ook de titel van een radioprogramma van zwarte student Samantha White (juist), waarin ze (met elke de aanhef 'dear white people') de vloer aanveegt met de oppervlakkige goede bedoelingen op de campus, die diepgeworteld racisme moeten maskeren. Een stel witte studenten zijn het in de eerste aflevering zat en organiseren een, natuurlijk ironisch bedoelde, 'blackface party' waar de witte studenten zich verkleden als de helden van de zwarte cultuur, inclusief schmink. Er volgt een pandemonium dat de opmaat zal zijn voor de volgende negen afleveringen.

Dear White People volgt grotendeels de lijnen van de eerdere speelfilm, een geslaagde satire, maar de personages worden beter uitgewerkt. Het centrale personage, door Logan Browning gespeeld, blijkt gaandeweg minder de aanjager van het identiteitspolitieke debat, zoals in de film, maar een complex personage dat met een witte ouder een beetje tussen wal en schip valt. En dan is er nog dat witte vriendje met zijn goede bedoelingen.

Dear White People

Drama
Geschreven door Justin Simien.
Met Logan Browning, Brandon P.Bell, DeRon Horton.

Simien bespeelt in Dear White People vrij virtuoos verschillende registers. Halverwege de serie zijn we te gast op een studentenfeestje zoals we er al zo veel hebben gezien in films. De manier waarop Simien het in een paar minuten uit de hand laat lopen - te beginnen met een witte student die er door zijn zwarte vriend op wordt aangesproken dat hij het n-woord meezingt met een rapper - en de vrolijkheid die heel snel plaatsmaakt voor grimmigheid, is bepaald indrukwekkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden