filmrecensie Continuer

De zorgvuldig geschetste, ongebruikelijke moeder-zoonrelatie in Continuer is afwisselend troostend en bedreigend (drie sterren)

Beeld Continuer

De beklemmende gezinsdrama’s van de Waalse filmmaker Joachim Lafosse spelen zich vaak binnenskamers af. De personages in films als Nue propriété (2006), A perdre la raison (2012) of L’économie du couple (2016) lijken soms gevangen te zitten in hun huis, alsof de oplopende spanning hun het zicht op de wereld achter de voordeur beneemt.

In Continuer, naar een roman van Laurent Mauvignier, gooit de productieve regisseur het over een andere boeg. Sybille en Samuel, moeder en zoon, zoeken resoluut de ruimte van de natuur op. En wat voor een natuur: met twee paarden trekken ze dwars door Kirgizië. Tegen de prachtige, ruige landschappen steken de hoofdpersonen nietig en kwetsbaar af, maar ze zitten in elk geval niet klem tussen vier muren. Er is licht en lucht zover het oog kan zien.

Gek genoeg maakt het de film niet minder benauwend. Nog altijd draait het om conflicten. Lafosse is een meester in het uitdiepen van weerbarstige relaties, en de verhouding tussen Sybille (Virginie Efira, ook te zien in Un amour impossible) en Samuel (Kacey Mottet Klein) is behoorlijk gecompliceerd. Haar zoon is een lastige tiener in het kwadraat, maar gaandeweg de film blijkt Sybille ook niet zo geduldig en liefhebbend als ze zou willen. De twee hebben elkaar in eerste instantie niets te melden. De reis door Kirgizië is een wanhoopspoging om nog iets van hun band te herstellen.

Continuer is opgezet als een western, maar dan op huiselijke schaal, met Samuel in de rol van de outlaw en Sybille als getroebleerde sheriff. Ze praten niet veel. Ze verzorgen hun paarden, zetten hun tentjes op en stoken een vuur. Langzaam maar zeker komt er toch iets op gang: een klein beetje begrip, wat opheldering over het verleden.

Lafosse koestert duidelijk sympathie voor beide personages en weet hun grillige gedrag goed te verklaren zonder overdreven veel uit te leggen. Een valkuil is dat de plot maar één kant op kan. Hoe langer Sybille en Samuel met elkaar opgescheept zitten, hoe meer toenadering er tussen de twee ontstaat. Een pistool, meegekregen van een zorgzame Kirgizische familie, leidt tot nog meer onontkoombare ontwikkelingen: het ding zal vroeg of laat gebruikt worden.

Af en toe dreigt Continuer een invuloefening te worden. De eenvoud van het scenario maakt dat de film, ondanks de compacte lengte, langgerekt aandoet. Dat biedt wel de tijd om het indrukwekkende landschap rustig op te nemen. Het is afwisselend troostend en bedreigend - net als de zorgvuldig geschetste, ongebruikelijke moeder-zoonrelatie.

Continuer

Drama

3 sterren

Regie Joachim Lafosse

Met Virginie Efira, Kacey Mottet Klein, Diego Martín

84 min., in 12 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden