Tv-recensieEmma Curvers

De zoomcall met Beatrix maakte van de koning even een gewoon mens met videovertraging

null Beeld

Dé verrassingsacts van de line-up van Koningsdag Thuis waren DJ prins Floris en DJ prins Pieter-Christiaan.

Emma Curvers

Vooraf had ik een beetje moedeloos door het programma van Koningsdag Thuis zitten scrollen: een aubade van het Concertgebouworkest, een Nationale Toost, een saamhorigheidsconcert met Ali B: moest dit? ‘Nu is het feest, maar wel op afstand’, had de koning ’s ochtends gezegd, maar bestond feest op afstand wel?

We gingen het zien. Op het platform Koningsdag Thuis konden mensen hun eigen Koningscontent uploaden, en dat werd al gauw een vrolijke rommel. Het Wilhelmus op de cello, een poldervariant van Marilyn Monroes Happy Birthday, en songteksten als ‘Jij bent een koning want je blijft in je woning’: de kneuterigheid van Koningsdag bleek je prima te kunnen verplaatsen naar het web. Ik raakte er toch van in de sfeer, en dan hadden we de koninklijke familie nog niet eens gezien.

Die kwam daarna de hele dag spontaan binnenvallen in videochats van hun onderdanen, maar dan vanzelfsprekend strak geregisseerd. Prinses Amalia deed mee aan een groepschat met paardenkinderen en Anky van Grunsven. ‘Maken jullie veel buitenritten nu jullie niet naar school mogen?’, vroeg ze. Het was niet duidelijk waarom juist Willem-Alexander was ingedeeld bij de bakliefhebbers-chat, maar hij informeerde toch welwillend naar de recepten die er werden uitgewisseld.

Het waren precies de afgemeten gesprekjes die de familie normaal gesproken in Maastricht zou hebben gevoerd, en toch was er af en toe, juist door de video-opzet, een verrassing. Zoals de spontane ontboezeming van prinses Alexia, in de groepschat met vlogger Enzo Knol. ‘Ik vind mijn ouders best.. heel goede ouders’, zei Alexia. ‘Dit was niet gescript!’, reageerde Máxima opgetogen naast haar, waarmee ze per ongeluk de nadruk legde op het script.

De zoomcall van de koninklijke familie. Beeld NOS
De zoomcall van de koninklijke familie.Beeld NOS

Gewoonlijk wordt de koning na dat soort gesprekjes verleid tot een folkloristische activiteit, zoals koekhappen of wc-potwerpen. Iets dat de koning gewoon maakt, en ook daar was aan gedacht. Bij de Nationale Toost om 4 uur, het meesterstuk: de zoomcall met Beatrix en de rest van de familie.

‘Lieve Alexander, wie had ooit gedacht dat ik je zo zou feliciteren’, zei prinses Beatrix in een korrelig venstertje rechtsboven – een televisiemoment voor de geschiedenisboeken. Ronduit vertederend, de prinses in haar videohokje, en het werd nog mooier bij het In de gloria. Door grote vertraging op de lijn werd dat al gauw een koninklijke kakofonie, maar de koninklijke familie zong dapper door. Troostend, dat we allemaal het slachtoffer zijn van videovertraging: zelfs als iedereen een iPad Pro heeft en royale wifi, gaat het nog steeds ruk.

Op de Koningsstream bleef het nog lang onrustig. Ik zat naar een keurige huisvader te kijken die losging op zijn eigen dj-set vol sloephouse. Pas na een tijdje begon me te dagen dat zijn naam, Dj prins Floris, geen geintje was: dit was een Van Vollenhoven. Dj prins Floris ging genant lang door, vond ik, maar later hoorde ik dat hij al lang was afgelost door zijn broer, dj prins Pieter Christiaan.

En zo was Koningsdag toch onverwacht compleet: ik was ver voor vieren begonnen met drinken, ik luisterde naar muziek die ik niet wilde horen, maar ik werd ondanks alles overvallen door een gevoel van saamhorigheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden