De zon schijnt weer op de computerbroers Baan

De softwarebroers Baan zijn weer terug. Met open armen ontvingen Jan en Paul gisteren een keur aan ondernemers en financiers op hun kasteel de Vanenburg, het twee jaar geleden gerestaureerde landgoed waar hun investeringsbedrijf Vanenburg is gehuisvest....

De buxushaagjes zijn strak geschoren, daarbinnen een smaakvolle bloemenzee zonder sprietje onkruid. De Nederlandse driekleur wappert op het dak. Een rode sequoia-boom zonnebaadt aan de rand van het uitgestrekte gazon aan de achterzijde. Dit is geen bedrijf. Dit is het goede leven. Waar gelet wordt op details.

De gasten zijn hier weliswaar niet bij het softwarebedrijf dat de broers oprichtten, maar het feit dat de beurskoers van Baan de afgelopen drie maanden bijna is verdrievoudigd helpt de feestvreugde verhogen. Baan Company herwint zijn zelfvertrouwen op de beurs en Paul Baan doet niet voor het bedrijf onder. Met luide stem - 'Doe maar zonder microfoon', adviseert zijn broer - blikt Paul terug op het jaar waarin hij en zijn broer werden beschuldigd van belangenverstrengeling.

Onder druk van Amerikaanse aandeelhouders moesten zij de wirwar van bedrijven en liefdadigheidsinstellingen ontrafelen. Het gevolg van onhandigheid, oordeelt Paul. 'We dachten dat we goed bezig waren, maar toen kwam het op ons af.' Uitgebreid neemt hij de tijd om zijn gasten uit te leggen hoe een keur aan bedrijven ontstond, omdat de broers meenden dat een vernieuwend softwarebedrijf slecht is te combineren met een snel groeiend softwarebedrijf. Activiteiten werden gesplitst, en opnieuw gesplitst. 'Veel dingen noemden we Baan, want dat vonden we wel leuk.' Zo ontstond Baan Company, Baan Investments, Baan Institute, Baan Brothers. De broers bezetten bestuurszetels in de verschillende bedrijven die vervolgens zaken met elkaar gingen doen. Uiteindelijk werd dit Amerikaanse beleggers te verwarrend.

'We hebben geluisterd naar de kritiek, want die was terecht', zegt Baan vergoeilijkend, 'maar het leek wel of de hele wereld toen uit één soort mens bestond (de aandeelhouder).' Hij trekt er een vies gezicht bij.

Dus kregen de bedrijven een andere naam en traden de broers terug uit verschillende besturen. Maar verder is er eigenlijk niet zo gek veel veranderd, zegt Paul Baan. Dat hoeft ook niet. 'Want het is nog steeds een heel mooi plaatje'.

Naast softwarebedrijf Baan bestaat nog steeds een reeks van liefdadigheidsstichtingen en bedrijven die 'de kennisketen' moeten versterken. Daartoe behoort Vanenburg, maar ook een onderdeel dat boeren in Irian Jaya en orthodoxe joden in Jeruzalem aan een computer helpt.

Ook startende ondernemers in Nederland die 50 duizend gulden nodig hebben om een idee te ontwikkelen, kunnen zich wenden tot de broers. En dat is waar de tientallen aanwezigen vandaag voor zijn gekomen: de miljoenen die de broers weggeven na de beursgang.

Vorig jaar reserveerden de broers drie miljoen voor hun Silicon Polder Fund, een ideeënfonds waar technologie-starters vijftigduizend gulden kunnen krijgen. Genoeg om een product te ontwikkelen, maar te weinig om een bedrijf mee te stichten.

Dus presenteert de vijftiger Klaas Sluiman zijn internet- en verkeerszuil CitySpot in de hoop een investeerder te vinden die hem verder kan helpen. Paul Baan niet, want zijn Vanenburg richt zich alleen op gespecialiseerde softwarebedrijven.

Maar Han de Ronde van investeringsmaatschappij Twinning is wél geïnteresseerd. 'Kun je deze zuilen ook in het buitenland gebruiken?', wil hij weten. Want Twinning mag alleen investeren in bedrijven met internationale potentie. 'Ja hoor', antwoordt Sluiman. 'Bel dan maar op', zegt De Ronde terwijl hij zijn visitekaartje overhandigt.

Paul Baan kijkt tevreden rond. 'Stel je voor dat van de vijftig bedrijven die wij op deze manier helpen ontstaan, er vijf een succes worden zoals Baan', juicht hij. 'Dan heb je straks vijf bedrijven die samen 35 miljard gulden waard zijn, op een investering van drie miljoen.' De wat bedachtzame oud-minister Koos Andriessen, tevens Silicon Polder-adviseur, glimlacht wat pijnlijk. 'Die rekensom komt voor jouw rekening, hoor Paul.' Maar het enthousiasme van Paul laat zich niet zomaar temperen. Hij glundert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden