De week in boekenTe koop

De zon gaat voorgoed onder in Sunny Home, het naar sigarenrook en kattenpis ruikende huis van Biesheuvel

Het huis en de boeken van Maarten Biesheuvel zijn te koop. Sunny Home is onttakeld, maar in het veilinghuis waar de boeken zijn, valt het verleden nog te besnuffelen.

Onno Blom
Maarten Biesheuvel in zijn huis in Leiden, vlak nadat hem de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde was toegekend. Zijn vrouw Eva beantwoordt een van de vele telefoontjes met felicitaties. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Maarten Biesheuvel in zijn huis in Leiden, vlak nadat hem de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde was toegekend. Zijn vrouw Eva beantwoordt een van de vele telefoontjes met felicitaties.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

‘Wees welkom, beste vrind / Bij Biesheuvel, vrouw en kind’, staat op een balk geschreven. Sunny Home, het enige houten huis van Leiden, waar Maarten en Eva Biesheuvel sinds 1982 woonden, biedt een desolate aanblik. Na de plotselinge dood van Eva, twee jaar geleden, en die van Maarten afgelopen zomer, is het huis ontruimd en te koop gezet. Bieden vanaf vier-en-halve ton.

Het stemt melancholiek. Met het vertrek van de bewoners, de boeken, en de Olivetti typemachine, ‘de zelfschrijver’, heeft Sunny Home zijn ziel verloren. En is de ergste stank geweken. Maarten en Eva leefden hier samen met ‘de beestenboel’: een dozijn katten, een hondje en een paar jaar lang met geit Nellie, die gewoon in de kamer mocht poepen. ‘Plok, plok, plok, die keuteltjes zien er héérlijk uit, toch, Eva?’

In de datsja van het Hollandse achterneefje van Tsjechov en zijn vrouw met de kromme rug en het ongelukkige armpje, was het warm en gezellig. Maarten stak de ene na de andere sigaar aan. Er werden psalmen gezongen, één tel achter de maat, en er stond altijd een pot thee op het lichtje.

Sunny Home, het huis van Maarten en Eva Biesheuvel, staat te koop op Funda. Beeld
Sunny Home, het huis van Maarten en Eva Biesheuvel, staat te koop op Funda.

De boekenkast was heilig, al trokken de poezen zich daar niets van aan en zeken ze de Russische bibliotheek onder. Geregeld stond de schrijver op van het gat in de bank om een boek te pakken, er met een stem als een scheepstoeter uit voor te lezen of aantekeningen in te maken. In verschillende romans van Nabokov én het Verzameld Werk van Kafka zette hij ‘lievelingsboek’. Van al zijn eigen boeken droeg Maarten het eerste exemplaar op aan Eva: ‘Voor Eefje Poorn van Eekje Hoorn’.

In het Leidse veilinghuis Burgersdijk & Niermans – waar de collectie Biesheuvel op 18 november wordt geveild – hangt nu het exquise parfum van sigarenrook en kattenpis. Dáár is nu alles te besnuffelen: bibliofiele uitgaven van de Avalon Pers, etsen uit Endegeest, het gekkenhuis waar Maarten in 1966 werd opgenomen omdat hij dacht dat hij de verlosser was.

Op de titelpagina van Madame Bovary van Gustave Flaubert staat geschreven: ‘oude schuilnaam van J.M.A. Biesheuvel’. Er is een zacht glooiend landschap getekend, waarin Nederland tussen Siberië en Singapore ligt. Een Amerikaanse slee rijdt over de heuvels naar de ondergaande zon. Noot: Bies had géén rijbewijs.

Van alle opdrachtexemplaren áán Maarten en Eva is de mooiste de lelijkste. De geplastificeerde rug van de roman Twee minuten stilte ligt los. Op de gescheurde en bestempelde titelpagina valt te lezen: ‘Deze eerste druk is door Maarten Biesheuvel gestolen uit het Academisch Ziekenhuis. Was getekend: K. van het Reve.’ De boeken krijgen binnenkort een nieuwe, rechtmatige eigenaar. De zon gaat voorgoed onder in Sunny Home.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden