beeldvormerszoenende wereldleiders

De zoen van Melania Trump en Justin Trudeau

De prijs voor de beste zoenfoto van deze G7 gaat zonder twijfel naar die waarop Melania Trump de Canadese premier Justin Trudeau ontmoet.Beeld Carlos Barria / Reuters

O, Justin Trudeau, Trudeau, kus me niet zo, maar zo. Dit deuntje heeft oorspronkelijk een andere tekst, maar deze versie zit in mijn hoofd sinds ik dé foto van de G7-top in Biarritz voorbij zag komen, gemaakt op de tweede dag van de bijeenkomst. Toen poseerden zeven wereldleiders en hun partners voor de internationale pers tegen de achtergrond van de blauwe zee en de vuurtoren van de oude Franse badplaats, nadat ze elkaar allerhartelijkst hadden begroet.

Kussende wereldleiders – fotografen kunnen er geen genoeg van krijgen. Waar zo’n begroeting doorgaans niet langer dan een paar seconden duurt, kun je haar op een foto voor eeuwig stilzetten en dat levert, mits perfect getimed, leuke dingen op. Het was bijvoorbeeld zeer vermakelijk om te zien hoe de lippen van Donald Trump op een centimetertje afstand van het topje van de neus van Angela Merkel bleven hangen. Maar de prijs voor de beste zoenfoto van deze G7 gaat zonder twijfel naar die waarop Melania Trump de Canadese premier Justin Trudeau ontmoet.

Fotograaf Carlos Barria van Reuters zoomde in op het moment waarop Melania haar prachtig uitgelichte gezicht (alsof er een filmspot op staat) naar de Canadees wendt, de ogen neerslaat en haar mond vast zachtjes in de zoenstand zet. Naast haar staat Donald Trump beteuterd richting zijn voeten te staren. Van Trudeau zien we alleen het achterhoofd en de zijkant van zijn gezicht.

Natuurlijk: dat stilzetten van de tijd zorgt voor een extra symbolische lading. Het is goed mogelijk dat de Amerikaanse president net op dit moment alleen maar met zijn ogen knipperde, en dat Melania iedereen en z’n moeder op deze zwoele manier begroet. Maar zo líjkt het niet. Nee, op deze foto lijkt het alsof de vrouw van de Amerikaanse president zich vol overgave van haar eigen man afwendt ten faveure van de Canadese premier. Dat die laatste niet eens volop zichtbaar is, maakt het alleen maar sterker; zijn klaarblijkelijk overdonderende aanwezigheid is af te lezen aan het verwachtingsvolle gelaat van Melania.

Trudeaus sokken

Potverdrie. De top was nog niet eens begonnen en nu al stal die Trudeau de show. Binnen een mum van tijd werd de foto onderdeel van een hevige Twitterstrijd, die echter al snel was beslist. Waar de ene kant zich vrolijk maakte ten koste van Trump en de foto zag als het zoveelste bewijs van zijn alomvattende incompetentie, zag de andere kant zich genoodzaakt keihard terug te slaan met … een foto van Justin Trudeaus sokken.

Trudeaus sokken zijn duidelijk zichtbaar tijdens deze ontmoeting met Trump.Beeld AP

Jazeker. De premier droeg tijdens zijn ontmoeting met Trump later in de week namelijk sokken met een opvallend roze-paars-fuchsiakleurig dessin. Reden genoeg om hem van ijdeltuiterij te betichten. Een echte man draagt geen roze sokken, riepen Trudeaus criticasters, zo van: ha, nu hebben we hem.

Maar hoe ze ook probeerden, de sympathieke Justin wilde maar niet van zijn voetstuk kukelen. Dat was niet zo gek. Ten eerste was die sokkenkritiek een herhaling van zetten. Reeds in 2017 veroorzaakte Trudeau ophef met de Star Wars-sokken die hij droeg naar een bespreking met zijn Ierse collega (links R2-D2, rechts C-3PO), en later nog een keer, toen hij naast Mark Rutte op een podium zat met Chewbacca-kousen. Wanneer je twee jaar later weer/alsnog/nog steeds uit je pan gaat over ’s mans voetdracht, dan komt dat wat lui over. Ten tweede: de foto van de rozesokkenontmoeting háálde het niet bij die van het smeulende momentje tussen Justin en Melania in Biarritz, waarop Trump eruitzag als een sukkel die zijn vrouw niet onder controle heeft – althans: voor wie er een nogal benepen idee van mannelijkheid op nahoudt, wat bij veel mensen het geval blijkt te zijn.

Ten slotte: het is ook niet te doen natuurlijk. Als het op beeldvorming aankomt, is Trudeau vooralsnog onverslaanbaar, en hij weet het. In eigen land wordt de premier al tijden beschuldigd van fraude, maar er hoeft maar even beeldmateriaal op te duiken van een jonge Justin met lange krullen en een tatoeage of, ook tijdens die G7-top, een filmpje van een rennende premier in een kort broekje, en de kritiek raakt ondergesneeuwd.

Is dat eerlijk? Nee. Maar de liefde van de camera kun je niet kopen. En Justin Trudeau, Trudeau, die krijgt haar gewoon cadeau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden