TaalgebruikZin van de week

De zin van de week

‘We moeten de Nederlandse taal meer omarmen.’Beeld RV

Welke zin? 

‘We moeten de Nederlandse taal meer omarmen’. Afgelopen maandag was dat de stelling van de dag in het Radio 1-programma Stand.nl  (spreek uit: ‘Standpunt.NL’), uitlaatklep voor verontwaardigde vertegenwoordigers in de auto.

Waarom die zin? 

Allereerst natuurlijk vanwege de apocalyptische perspectieven rondom de Nederlandse taal. De Vrije Universiteit heeft aangekondigd de studie Nederlands te schrappen. Die was ‘een verliesgevende operatie’. Maar veel meer natuurlijk vanwege dat ellendige ‘omarmen’. Alles wordt maar omarmd tegenwoordig. Dat is nog een hele toer. Uit de krant: ‘Bang voor spinnen? Ernaar kijken en ze omarmen helpt.

‘Omarm je darm’, kopte een magazine onlangs boven een artikel over ‘de wondere wereld van het brein in je buik’. Het is een epidemie. Op de site van Stand.nl sloeg de armziekte zelfs tweemaal toe. Na sombere analyses over de oprukkende anglicismen, volgt de kernvraag: ‘Hoe omarm jij de Nederlandse taal?‘  U kunt nu bellen.

Wat is daar zo erg aan? 

Het clichématige, de luiheid. Wanneer taalmakers op de automatische piloot gaan, stort de taal vanzelf te pletter. Het was toch al een zware week voor het Nederlands. In treinkrantje Metro over dit onderwerp: ‘We focussen ons steeds meer op het Engels, en dat is een verarming van de samenleving’. Focussen. Twee jaar geleden in zakenblad Quote nog opgenomen in een overzicht van ‘Meest tenenkrommende management jargon’, en terecht. Ook symptomatisch voor de toestand van de patiënt, deze zin over een van de laatste studenten Nederlands: ‘De bachelor heeft ze inmiddels afgerond, nu volgt ze de master Neerlandistiek’.

Wordt het Nederlands dan niet bedreigd?

Ja, vooral door taalarmoede. Gelukkig was er deze week ook goed nieuws. Over de student van de Wageningen Universiteit die medewerkers terroriseert met ‘dreigrijm’. Duizenden mails stuurde hij, waarin hij zijn bedreigingen keurig op rijm heeft gezet. Dat is niet netjes, dat moet misschien wel bestraft, maar los van het persoonlijke leed toont dit nieuws wel mooi de vitaliteit en de kracht van het Nederlands – de taal (en de poëzie) is springlevend. Donderdag komt de zaak voor de rechter, dan komen eindelijk details naar buiten. Ik verheug me op een gepassioneerde voordracht aan de balie. En op de uitzending van Stand.nl rond de vraag: ‘Hoe omarm jij de dreigdichter?’

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden