TaalgebruikZin van de week

De zin van de week: ‘We hebben de maatschappelijke dynamiek niet voldoende gecontained.’

Elke week staat de Volkskrant stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Dick Schoof, baas van de inlichtingendienst AIVD.Beeld ANP

Welke zin? ‘We moeten constateren dat we de maatschappelijke dynamiek niet voldoende hebben beheerst, gecontaind.’ Dat zei Dick Schoof, baas van de inlichtingendienst AIVD, in een interview in de Volkskrant.

Waarom die zin? Meerdere lezers verslikten zich bij het ontbijt en meldden zich met rode bultjes bij de afdeling spoedeisende hulp van het taalloket. Wat was dat nu weer: ‘gecontaind’?

En? Schoof bood al enig licht in zijn verbale mist, in hetzelfde citaat: ‘Dat we niet voldoende gehoor hebben gegeven aan de gevoelens in de moslimgemeenschap.’ Aha. Maar vanwaar dat ‘containen’? En dan nog wel van ‘de maatschappelijke dynamiek’. Het klinkt als zwaar werk.

Even opgezocht: de woordenboeken geven vertalingen van het Engelse ‘to contain’, maar dat kan van alles betekenen. ‘Bevatten’, maar ook: ‘behelzen’, ‘inhouden’, ‘insluiten’, ‘afremmen’, ‘beheersen’, ‘beteugelen’ en nog het een en ander. Het woord is kortom een beetje een vuilnisvat waarin je van alles kwijt kunt. Zie hier het woordje containerbegrip maar eens te vermijden.

Maar dit zegt hopelijk niemand toch? Alleen hulpverleners en therapeuten. In hun jargon kan ‘het containen van emoties’ zomaar onderdeel zijn van een neurobiologisch perspectief op hechtingsproblematiek’ of is het ‘gereedschap in je opvoedingskit’. Je vraagt je af bij welke therapeut Schoof heeft gelopen.

En de kranten? Precies driemaal dook het op in de afgelopen 25 jaar. Het Parool in 1995, over het probleem dat toen Saddam Hussein heette: ‘Laten we hopen dat de wijze en kundige overheden dat gevaar op bekwame wijze weten te containen (zoals dat in het diplomatieke jargon heet).’ Pas in 2005 dook het weer op, in NRC Handelsblad. Een therapeut sprak over oorlogstrauma’s: ‘Ik heb geleerd om het aan te horen, om het te bevatten, te containen, zoals wij dat noemen.’ Datzelfde jaar stapte Het Parool ook al naar de therapeut: ‘Een uur lang liggend op een matras intens ademhalen, maakt bij veel deelnemers heel wat emoties los, maar de meeste slagen er al goed in die er niet voluit uit te gooien, maar te containen.’

Sindsdien werd al veertien jaar niet meer gecontaind in de krant. Totdat Dick Schoof de weldadige stilte ruw doorbrak. Het is niet te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden