Taalgebruik Zin van de Week

De zin van de week: ‘Volgens de lokale bevolking is dit vooral een vocale minderheid die het geronk van de Formule 1-bolides niet op waarde kan schatten’

Jean-Pierre Geelen staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Het Circuit van Zandvoort. Beeld BSR Agency

Welke zin? ‘Volgens de lokale bevolking is dit vooral een vocale minderheid die het geronk van de Formule 1-bolides niet op waarde kan schatten.’ Uit treinkrantje Metro, waarin een verslaggever dinsdagmorgen vooruitliep op de beslissing die op die ochtend bekendgemaakt zou worden.

Mooi toch? Mwah. De weg naar Zandvoort was allang zó zorgvuldig voorbereid door lobbyisten, pr-strategen, gesteund door journalistieke enthousiastelingen, dat vooruitblikken niet zo moeilijk was. Rondom het nieuws (‘It giet oan!’) ontstond een massapsychose die ook de journalistiek leek te verblinden. Zoals cabaretier en erkende wiskundeknobbel Jan Beuving twitterde: ‘Eindelijk een Formule-1 in Nederland, is iedereen dronken van geluk en mag niemand rijden.’

Metro had ook al vroeg aan de bar gestaan. Alleen de kop al: ‘Topless tappen voor Max Verstappen’. Het had een carnavalskraker kunnen zijn, maar ook in de polonaisejournalistiek is dit alledaagse kost. Inleidende zin: ‘Vandaag, 14 mei, lijkt die dag te zijn dat de droom werkelijkheid wordt.’ Wie z’n droom? Toch niet die van de verslaggever? Dan heeft-ie dus zitten slapen.

Maar nu die ene zin, is daar iets mee? Jazeker. Hij sloeg op de stemmen die in Zandvoort (en ver daarbuiten) klonken tegen de race, vanwege geluidoverlast en milieuschade van dat gesjees. Toen schreef de verslaggever eigenhandig: ‘Volgens de lokale bevolking is dit vooral een vocale minderheid die het geronk van de Formule 1-bolides niet op waarde kan schatten.’

Ja, dus? Vermoedelijk dacht de auteur in zijn lyrische stemming dat hij poëzie bedreef. ‘Lokale’, ‘vocale’ – het rijmt! Maar Metro stuurde deze lezer wel het bos in: wat is in hemelsnaam een ‘vocale minderheid’? Het Zandvoorter zangkoor? Altijd even bij de buren kijken, wanneer je je eigen taal niet meer begrijpt. En jawel: het is een onvervalst anglicisme. Een vocal minority is een ‘luidruchtige minderheid’. Dat is dus geen zingen, maar schreeuwen.

De feeststemming overheerste toch al opzichtig in deze ‘reportage’, die droop van het dédain voor de zuurpruimen die (3, 2, 1: ‘Nét als bij Zwarte Piet, paasvuren, vuurwerk, confetti en ballonnen!’) elk feestje leken te willen verstoren. Deze ene zin is tekenend voor de dirigent, die dacht dat hij dat koor wel een toontje lager kon laten zingen. Maar wat je hoorde was vooral zijn eigen valse stemmetje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.