Taalgebruik Zin van de week

De zin van de week: ‘Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen is het van belang dat er wordt gekeken naar de uitstoot per passagier per kilometer.’

Elke week staat de Volkskrant stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

TUI Beeld Belga

Welke zin? ‘Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen is het van belang dat er wordt gekeken naar de uitstoot per passagier per kilometer.’ Zei een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij TUI, grootgrutter in vakantievluchten, in een reactie op een bericht van de NOS dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart is toegenomen.

Waarom die zin? Even uitleggen: de NOS had achterhaald dat de luchtvaart afgelopen vijf jaar fors meer rotzooi de lucht in heeft geblazen. Achter die open deur stond TUI ver vooraan, met een stijging van 74 procent. En zie hoe het bedrijf zich verweerde: er was niets aan de hand. Want: ‘Het bedrijf heeft steeds meer vliegtuigen en daarmee was het aantal vluchten gegroeid’, was de eerste verklaring. En toen kwam de inkopper die de wedstrijd een beslissende wending gaf. Eerst die voorzet: ‘Dit zegt niets over de uitstoot per passagier per kilometer’. En dan die knal: ‘Om de daadwerkelijke milieu-impact te bepalen is het van belang dat er wordt gekeken naar de uitstoot per passagier per kilometer.’ Die was juist afgenomen, volgens TUI.

Wat is daar raar aan? Even los van het afschuwelijke ‘daadwerkelijke milieu-impact’, waarvan de stoom al snel uit de oren komt: het is een interessant geval van drogredeneren. In de categorie van: ‘Meer uitstoot? Welnee, wij zijn juist meer gaan vliegen, met meer passagiers!’ Of, door het absolute te relativeren: ‘Meer uitstoot? Als je de toegenomen uitstoot deelt door 20 in plaats van 10, is ie ineens veel lager – ziet u wel?’

De zin toont helder hoe het bedrijf de woordkunstenarij tot grote hoogte weet te brengen. Taal is hier verworden tot een soort balletje-balletje, een middel om verbale mist te creëren en de blik op het luchtruim te vertroebelen. Zodat niemand meer precies ziet hoeveel troep de toeristentransporteur de lucht in sproeit.

Conclusie? Ergens bij stuntvlieger TUI zit een brokkenpiloot aan de stuurknuppel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden