De zin van de week komt uit Lubbers' memoires

De Volkskrant stuit elke week op de mooiste dan wel lelijkste zin van de week. In elk geval altijd héél bijzonder.

Ruud Lubbers Beeld ANP

Wie

Een postume zin van Ruud Lubbers, uit zijn net verschenen memoires, Persoonlijke herinneringen.

Waar verdient-ie het aan?

Het boek begint al met twee 'kantelmomenten'. Meteen ben je weer helemaal terug in het taaldomein van de CDA-politicus en de jaren tachtig. Op pagina 15 komen we de prachtzin tegen: 'De kern van het leven is hoe je erop reageert.'

Filosofisch gezien zou het best eens onzin kunnen zijn, of juist heel erg waar - het mooie van filosofie is dat je er alle kanten mee op kunt. Wat wel weer heel erg typisch Lubbers is. Maar het gaat hier niet om de filosofische juistheid. Het gaat om de zin op zichzelf.

Die zin is memorabel omdat we hem hier kunnen beschouwen als een van de allerlaatste restjes 'Lubberiaans', uit de rijke nalatenschap van Lubbers' taaldomein. Het 'Lubberiaans': taal die tot doel had de toehoorder het bos in te sturen, om hem daar nooit meer uit te laten komen. CDA'ers als Lubbers en Dries van Agt hebben patent op dit soort wollige taal: heikele punten omzeilen door ze te verduisteren. Bij zijn overlijden in februari van dit jaar werd meermaals dit pareltje van Lubbers gememoreerd: 'Voor de voet weg moet dit probleemveld worden neergetunneld in een motie, om langs deze weg in lijn met de afspraken met het kabinet al zwaluwstaartend de pijnpunten snelstens ten bestens af te ronden.'

Een wandtegeltekst om jaloers op te worden.

En verder

De memoires van de oud-premier zijn deels van zijn eigen hand. Maar omdat hij er in de laatste fase van zijn leven geen heil meer in zag, trad Hannah Aukes op als 'schaduwauteur'. Ze interviewde hem een paar maal en redigeerde teksten en brieven van Lubbers. In de publiciteit rond het boek zei ze dat ze van zijn taal 'leesbaar Lubberiaans' had getracht te maken. Dat is wel een beetje jammer, voor de liefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.