taalgebruik de zin van de week

De zin van de week: Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden

V staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Premier Mark Rutte eerder deze week in Wenen. Beeld AP

Welke? Inkoppertje natuurlijk: ‘Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden.’ Mark Rutte in zijn open brief aan ‘Beste Nederlanders’, afgelopen maandag in wat kranten en her en der terug te vinden op internet.

Waarom deze zin? Door dat intrigerende vaasje natuurlijk. Daar is over nagedacht. Je ziet de brainstorms voor je. Maar wat was in hemelsnaam de gedachte? Binnen een kwartier na zonsopkomst waren op Twitter alle vijfduizend grappen en grollen met brallende ballen met vaasjes bier in de hand al gemaakt. Zo voorspelbaar, dat het vaasje wel als subliminale boodschap moet zijn bedoeld. Maar het blijft een bizarre beeldspraak.

Hoezo? Dat ‘mooie land’ van Rutte is volgens hem ‘een teer bezit’. Dan moet je dat vaasje vooral door 17 miljoen mensen laten vasthouden. ‘Gewone’ én ‘bijzondere’ mensen nog wel. Alsof de museumbewaarder van het Rijks op het Museumplein het Melkmeisje een joelende meute in werpt.

Die hele brief was trouwens raadselachtig. De tekst leest als een relatieadvertentie. Mark Rutte heeft zich duidelijk laten inspireren door het puntige proza van Pier Ebbinge, de sprookjesverteller voor de rijken (pardon: haute volée), wiens podium ook de krantenadvertentie is. ‘Zomaar een ander.’ ‘Altijd. Overal.’ ‘Die omkijken naar een ander. Een arm om iemand heen slaan.’

Wat hebben politici toch met beeldspraak? Goede vraag. Bij de VVD lusten ze er wel pap van. Was het niet Rutte die bij een regeringsverklaring zei: ‘De overheid is het schild voor de echt zwakkeren in ons land. Maar iedereen die dat kan, moet wel zelf op de trampoline stappen en een sprong maken naar succes.’ En welke premier was het ook alweer, die de legendarische woorden sprak: ‘Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert.’ Zijn partijgenoot Wiebes, ‘de Ramses Shaffy van de VVD’ noemde de Oostlijn ‘een bitch, die moet worden getemd’. En: ‘De heks moet van de bezem.’

Nog een adviesje aan Rutte? Normaal. Doen. Anders breekt het vaasje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.