Taalgebruik Zin van de week

De zin van de week: ‘Het is een combinatie van Ottianen en zij die op de boreale lijn zitten’.

Jean-Pierre Geelen staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Portret van Henk Otten. Beeld ANP / Robin Utrecht

Welke zin? ‘Het is een combinatie van Ottianen en zij die op de boreale lijn zitten’. Van de geëxcommuniceerde FvD-man Henk Otten natuurlijk, in het AD vorige week.

Waarom die zin? Henk ‘de tank’ Otten is de hoofdfiguur uit de vermakelijke zomersoap met de allure van The Soprano’s, waarin Otten strijd voert tegen capo Baudet en zijn consiglieri.

Bijna dagelijks verschijnen spannende episodes met nieuwe verwikkelingen rond de FvD-familie. Een intrigerend spel vol verdachtmakingen, beschuldigingen en afrekeningen in het milieu, vakkundig uitgeserveerd over verschillende media. Verduisteringen, minnaressen, karaktermoord: het zijn basisingrediënten voor een geslaagde serie.

Met dit ene sleutelzinnetje poogde Otten te verklaren waar de richtingenstrijd (als die er is) in zijn partij vandaan komt. Ook in andere interviews sprak hij deze dagen van twee stromingen: de ‘Ottianen’ versus de ‘borealen’. Met die laatste verwijst hij naar het omstreden – want populair in rechts-extremistische kring - begrip dat Baudet gebruikte in zijn overwinningsspeech dit voorjaar. ‘Ottianen’ verzon hij zelf, vermoedelijk. Het klinkt als een antropoloog die in een exotisch regenwoud een stam van inboorlingen ontdekt die nog nooit een modern mens hebben gezien.

Wat zegt het? Of er binnen FvD werkelijk meer Ottianen bestaan dan opper-Ottiaan Otten, moet nog even blijken. Maar met het gebruik van het begrip verraadt onze held zijn heimelijke fantasie. Want wie zijn eigen naam tot stroming verheft, beitelt direct in steen, waar wat potloodschetsen op een kladblaadje gepaster waren. Met zijn zin richt Otten alvast een monumentje voor zichzelf op, in dit geval al voordat daar ook maar enige prestatie tegenover staat.

Waar kennen we het begrip nog meer van? Eenmaal eerder dook de term ‘Ottiaans’ op. Dat was in 2014, toen schrijver Willem-Jan Otten (geen familie, voor zover bekend) de P.C. Hooftprijs kreeg. Bij het welkomstwoord klonk deze frase: ‘De Ottiaans gecondenseerde zinnen roepen steeds weer nieuwe vragen op.’ Hoe toepasselijk in dit verband. Mocht het niks worden met die politieke carrière van Henk Otten, dan kan hij altijd nog de literatuur in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden