taalgebruik de zin van de week

De zin van de week: ‘Echter gaat het hier niet om logica, maar om symboliek’

 Jean-Pierre Geelen staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin. 

Welke zin? ‘Echter gaat het hier niet om logica, maar om symboliek.’ Uit een artikel van bestuurssocioloog Mark van Ostaijen, die in de Volkskrant een lans brak voor Rotterdam als stad waar het Eurovisie Songfestival zou moeten plaatsvinden.

Waarom die zin? Behalve dat er een tegenstelling in zit tussen logica en symboliek waarop je kunt blijven kauwen, gaat het hier even om dat ‘echter’. Dat staat op een plaats in de zin waar je hem steeds vaker tegenkomt. En dat voelt raar.

Vertel. Op de krant werkt een (eind-)redacteur/nieuwscoördinator die allergisch is voor het woord ‘echter’. Hij is fervent bestrijder van de ‘maar-ziekte’ in de krant, maar (pardon) ‘echter’ vindt hij nog ergerlijker. ‘Heb jij weleens iemand ‘echter’ horen zeggen? Afgezien van radeloze ambtenaren, en Reve, die het ironisch bedoelde?’, vroeg hij eens retorisch. De geschreven journalistiek heeft een grondige hekel aan schrijftaal, dus zijn weerzin is verklaarbaar, begrijpelijk en terecht.

‘Echter’ betekent vaak ‘maar’. Beide woorden komen vaak in één zin voor, ook in dit geval. Hier staat dus eigenlijk: ‘Maar het gaat hier niet om logica, maar om symboliek’. Dat klinkt als jongemensentaal die zich op papier geleerder willen voordoen dan ze zijn. Maar Van Ostaijen werkt aan de universiteit van Tilburg. Dan ben je niet van gisteren, hopen we.

Wat zeggen de geleerden over ‘echter’? Het mag aan het begin van een zin, maar dan gevolgd door een komma. Die ontbreekt in dit kreupele zinnetje. Dan ontstaat ‘inversie’, waarmee het volgens Taaladviesnet ‘onduidelijk’ is of zinnen als deze als correct kunnen worden beschouwd. Voor ons hier is het duidelijk: de auteur had zich moeten bedenken, een eindredacteur had moeten ingrijpen. Het had gewoon geschrapt kunnen worden, zoals zo vaak.

Beetje spijkers op laag water, vind je zelf ook niet? Misschien. Echter gaat het hier niet om logica, maar om symboliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden