Taalgebruik De zin van de week

De zin van de week: ‘Bedankt voor uw begrip!’

De Volkskrant staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Welke zin? ‘Bedankt voor uw begrip!’ Afkomstig uit een tweet van het operationeel centrum (voorheen de meldkamer) van de politie-eenheid Den Haag, afgelopen zondag.

Waarom die zin? Toegegeven: het is een volstrekt alledaags zinnetje, een zinnetje van niks. Maar alles draait, zoals wel vaker, om de context. Daarom hier de complete tweet van de politie: ‘In verband met het offerfeest, bestaat de kans dat er vanuit vrachtwagens veel #kadavers worden verkocht. Dit is een legale actie. Schrik er niet van en er hoeft geen contact met de politie gemaakt te worden erover. Bedankt voor uw begrip!’

Wat is daarmee? Dat afsluitende zinnetje riep, zo bleek al snel, precies het tegenovergestelde op van wat het beoogde. Het veronderstelde iets wat er niet was. De voedingsbodem van dat onbegrip is natuurlijk de breed gevoelde weerzin jegens het wrede onverdoofde slachten in de moslimwereld, waarvan de bloederige beelden van schokkerig ineenzijgende dieren in doodsstrijd door de sociale media gierden. Maar de hele tweet leidde tot vragen, verongelijktheid en woede. De Telegraaf, ‘krant van wakker Nederland’, verwoordde het met een voor die krant ongebruikelijk eufemisme: ‘Tweet politie over offerfeest baart opzien’. Even leek het of de achterban (die zich het hardste roerde) veganist was geworden, maar of dat werkelijk zo is, valt zeer te betwijfelen.

En dat kwam door dat laatste zinnetje? Ja. Hoewel de hele tweet een hopeloos geval was. ‘Dit is een legale actie’, geeft al aan hoe omstreden de hele handel is. Het benadrukte ‘#kadavers’ schetst eerder een lijkenhuis dan een slagerij met de gebruikelijke ‘vleeswaren’ (die niet minder dood zijn, natuurlijk). En dan dat angstaanjagende ‘Schrik er niet van’ – daar schrik je dus toch van. Het klinkt als het welbekende ‘Niets aan de hand, mensen, doorlopen’ van Oom Agent, terwijl achter hem een heel voetbalstadion tijdens de wedstrijd is ingestort.

Kortom: uit het oogpunt van crisisbestrijding schoot de politie met de hele tweet ver naast het doel. Het afsluitende zinnetje ‘Bedankt voor uw begrip!’ was de olie op het vuur. Het uitroepteken stak als een lontje uit het explosief, waarna het ontplofte in eigen gezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden