Taalgebruik Zin van de week

De zin van de week: ‘Als voorzitter Kim van Noord-Korea dit ziet, ...’

Elke week staat de Volkskrant stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

President van de Verenigde Staten, Donald Trump en leider van Noord-Korea, Kim Jong Un. Beeld REUTERS

Welke zin? Van Donald Trump, die afgelopen zondag twitterde dat hij in Zuid-Korea was, in het Amerikaans uiteraard, maar hier zoals de Volkskrant het (keurig) vertaalde: ‘Als voorzitter Kim van Noord-Korea dit ziet, zou ik hem willen ontmoeten aan de grens/DMZ om even zijn hand te schudden en gedag te zeggen (?)!’

Wat is daarmee? Niet veel, behalve dan dat het wat merkwaardig is om Twitter te gebruiken als een soort Amber-alert, waar de president van de Verenigde Staten toch ook een telefoontje had kunnen laten plegen om zijn ‘goede vriend’ op de thee te vragen. Maar het gaat hier om iets anders: de afsluiting.

Hoe bedoel je? Dat vraagteken, tussen haakjes, gevolgd door dat uitroepteken, dat dan weer niet tussen haakjes staat. Op sociale media zijn we onderhand wel gewend aan die bonte parade van ‘emoticons’ als klappende handjes, hartjes en een vergeten groente - al vormen sommige combinaties nog een hele rebus - maar wat moeten de afsluitende leestekens in dit geval uitdrukken? Is dit een vraag? Een mededeling? Een versleutelde code van de inlichtingendiensten?

En? De geleerden tasten nog in het duister. Maar het deed gek genoeg denken aan het interview, vorige week in deze krant, met minister Kajsa Ollongren over haar voorstellen tot bestuurlijke vernieuwing. De interviewers stelden geen vragen, maar plaatsten achter wat zinnen een vraagteken. Dat ging zo: ‘De voorkeurstem wordt belangrijker?’ ‘Wij mogen niet cynisch denken: van uitstel komt afstel?’ ‘Dat is ook aan het D66-deel van de samenleving te verkopen?’ ‘U bent er geen voorstander van?’ ‘Dit maakt geen kans?’ ‘De PVV-variant is straks niet meer mogelijk?’ ‘Dit voorstel komt voort uit het ongemak over de rol van de Eerste Kamer?’ ‘Geen biertje, wel stemmen?’

De tweet van Trump bewijst dat er niet alleen in het Nederlands, maar wereldwijd verwarring bestaat rond de leestekens. Toch een momentje om te markeren (?)!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden