Rondvraag

De zin en onzin van een Dichter des Vaderlands: 'Anne Vegter, rare keuze'

Vanavond in het Amsterdamse Paradiso geeft Ramsey Nasr het stokje door. Anne Vegter mag zich de komende vier jaar Dichter des Vaderlands noemen. Welkome reclame voor de poëziewereld of matige gelegenheidspoëzie? Een rondvraag.

Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Arjan Peters, boekencriticus van de Volkskrant:
'Vroeger bij officiële gelegenheden mochten dichters als Adriaan Roland Holst iets ter berde brengen. Ook toen al waren dat nooit de gedichten die eeuwigheidswaarde hadden of in bloemlezingen terechtkwamen. Bij de eerste Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, zag je dat terug. Dat waren zijn slechtste gedichten. Komrij stopte voortijdig. Een Dichter des Vaderlands moet snel gedichten maken, het vraagt bijna een journalistieke vaardigheid. Het staat haaks op wat normaal van een dichter verwacht wordt, namelijk het laten bezinken van de dingen.

'In het gunstigste geval brengt de Dichter des Vaderlands mensen in aanraking met een paar regels poëzie. Dat is welkom in een wereld waar snelheid en beeld het vaak winnen van het woord, zeker als het enige aandacht van de lezer vraagt. Het is goed dat een commissie een kandidaat benadert, zodat het duidelijk is wat hem of haar te wachten staat. Dan pakt het waarschijnlijk beter uit dan bij Komrij.

'Anne Vegter is een eigenzinnig iemand. Heel anders dan Nasr, die niet opstandig, eerder traditioneel is. Nasr klonk altijd dichterlijker dan hij werkelijk was. Ik zag dat Vegter op Facebook aandacht vroeg voor verkrachtingen in India. Ik verwacht dat zij onvoorspelbaarder zal zijn en dat zij gedichten maakt over minder liefelijke zaken, over dingen die we misschien liever niet zien.'

Arjan Peters
 
Onze eerste Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij maakte in die periode zijn slechtste gedichten

Dichter Ingmar Heytze:
'Anne Vegter als Dichter des Vaderlands is een rare keuze. Begrijp me niet verkeerd, ze is een goede dichteres, want ze schrijft prachtige gedichten. Maar voor deze functie gelden andere eisen. Je wordt het gezicht van de poëziewereld. Je zoekt naar iemand die zich op het podium op zijn gemak voelt. Vegter is niet makkelijk met de media. Ramsey Nasr kun je rustig drie dagen achter elkaar bij De Wereld Draait Door neerzetten, dat vult-ie wel.

'Het is wel goed dat nu een vrouw wordt benoemd. Maar ik kan zo vijf vrouwen bedenken die geschikter zijn. Wie? Patty Scholten, Esther Jansma, Tjitske Jansen, Hagar Peeters, Joke van Leeuwen. Ik hoop dat Vegter mij verbaast.'

Ingmar HeytzeBeeld ANP
 
Ik kan zo vijf vrouwen bedenken die geschikter zijn

Chrétien Breukers, dichter en redacteur van De Contrabas:
'Ik denk dat de Nederlandse poëzie de komende vier jaar langzaam het moeras zal inglijden. Anne Vegter is een slechte kandidaat, om dezelfde redenen die Ingmar Heytze noemt.

'Dichter des Vaderlands is een begeerde functie. Er wordt vaak neerbuigend gedaan over gelegenheidspoëzie. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Ramsey Nasr schreef een mooi gedicht speciaal voor de overleden dichter Komrij.

'Hoe de dichter in kwestie gekozen wordt, kan beter. Eerst waren er verkiezingen, maar dat zorgde voor nogal wat gekissebis in het dichterswereldje. Vier jaar geleden ging het tussen Tsead Bruinja en Ramsey Nasr. Nasr had gezegd geen campagne te voeren, maar toen bleek hij dat in Vlaanderen wel degelijk te doen. Nu kiest een commissie. Het gevaar daarbij is dat de organisatoren - NRC Handelsblad en Poetry - een bepaald profiel hebben en dus uit dezelfde vijver vissen. Ik pleit ervoor dat de politiek een dichter uitkiest voor een termijn van twee jaar.'

Chrétien Breukers
 
Er wordt vaak neerbuigend gedaan over gelegenheidspoëzie. Dat moet maar eens afgelopen zijn
Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr draagt zijn gedicht Mi have een droom zaterdagavond voor in de Schouwburg in Rotterdam tijdens festival Motel Mozaique.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden