De zeven plagen voor Twitter

Het zit Twitter niet mee. Maandag werd bekend dat vijf topmanagers (moeten) vertrekken. Nederlandse jongeren verlaten het microblog en masse. En dat is nog maar een deel van de problemen. De zeven hoofdpijndossiers op een rijtje.

null Beeld
Beeld

1. Vertrekkende gebruikers

Eén meetlat is voor beleggers heilig: het aantal gebruikers. Onderzoeksbureau Newcom had in dat opzicht maandag schokkend nieuws: Nederland lijkt Twitter-moe. In 2014 waren er nog 2,8 miljoen actieve accounts, in 2015 nog maar 2,6 miljoen. Schrikbarend is de daling onder jongeren (tussen 15 en 19 jaar): bijna de helft van hen haakte vorig jaar af, aldus Newcom. Twitter erkent dat de groei hapert. Het bedrijf rapporteert weliswaar een constante toename, maar afgelopen zomer zei topman Jack Dorsey dat hij 'ongelukkig' was met het tempo van de aanwas. Een miljard mensen heeft zich ooit voor Twitter geregistreerd. Maar slechts 320 miljoen logt elke maand wel eens in.

2. Vertrekkende talenten

Zijn ze opgestapt of geduwd? Dat is de vraag na de bekendmaking van Twitters voorman Jack Dorsey maandag dat vier van zijn topmanagers vertrekken. Volgens Dorsey 'gaan ze allevier met een verdiend verlof'. Tegelijkertijd meldde de chef van Vine, Twitters videodienst, dat hij terugkeert naar Google, zijn vorige werkgever. Dorsey kondigde bij zijn (her)aantreden in oktober meer dan 330 ontslagen aan, 8 procent van het totaal. Die maand zei de topman ook een derde van zijn aandelen te zullen verdelen onder het personeel. Volgens buitenstaanders deed hij dat om toptalent binnenboord te houden. Het nu vertrekkende kwartet rekende Dorsey kennelijk daar niet meer toe.

null Beeld anp
Beeld anp

3.Lange storing

'Er is iets technisch niet in de haak', meldde Twitter vorige week, toen het microblog vermoedelijk voor miljoenen gebruikers op zwart ging. De storing an sich was niet zo bijzonder: de duur ervan wel. Zes uur lang lag Twitter op zijn gat, in plaats van twintig tot dertig minuten zoals gebruikelijk. Volgens het bedrijf was dat het gevolg van een 'interne codewijziging'. In gewonemensentaal: een programmeerfout. Deze maand had Twitter al vier keer dusdanig lang de hik dat website Downdetector die storingen registreerde. Dat gebeurde vijf keer in december en vier maal in november.

4.Dorseys dubbelrol

'We geloven niet dat een parttime-CEO op dit moment de oplossing is voor Twitter', schreven analisten van RBC Capital Markets in oktober. Dat was de maand dat medeoprichter Jack Dorsey (39) officieel de touwtjes weer in handen kreeg. In 2008 wees de raad van bestuur Dorsey de deur, omdat hij te veel tijd aan hobby's besteedde. Zijn terugkeer leidde vorig jaar tot kritiek, vooral omdat Dorsey wilde aanblijven als topman van betalingsdienst Square. Dat beleefde in november een beroerde beursgang. Critici zien in de matige prestaties van Twitter én Square hun gelijk bekrachtigd: een kapitein voor twee schepen werkt niet.

5. Financiële malaise

Twitter maakt op 10 februari de resultaten over het vierde kwartaal bekend. De verwachtingen op Wall Street zijn niet hooggespannen. De omzet, denken analisten, groeit vergeleken met een jaar eerder met 48 procent naar 710 miljoen dollar. Mooi, maar die groei was in de voorgaande kwartalen een stuk spectaculairder: in het derde kwartaal nog ruim 57 procent. De koers van het aandeel Twitter is in een jaar tijd meer dan gehalveerd en die van Dorseys tweede bedrijf Square zakte in drie maanden van 13- naar 9 dollar. De topman is op papier al geen miljardair meer is, maar 'slechts' multimiljonair, aldus The New York Times.

6. Korte/langere berichten

De limiet per tweet van 140 tekens is tegelijk de kracht en de zwakte van het microblog. In den beginne, tien jaar terug, was die beperking bittere noodzaak. 140 tekens passen in een sms en zo konden gebruikers in een tijd dat snel mobiel internet nog zeldzaam was met hun smartphone berichten naar de dienst sturen. Begin dit jaar deed het gerucht de ronde dat de beperking verdwijnt en postings voortaan maximaal 10 duizend tekens mogen beslaan. De veteranen zijn tegen. 'Als ik Oorlog & Vrede wil lezen, ga ik wel naar de bibliotheek', reageerde een van hen.

7. Riskante tweets

De weduwe van een Amerikaan die vorig jaar werd gedood bij een aanslag in Jordanië heeft Twitter voor de rechter gesleept. Ze noemt het microblog medeverantwoordelijk voor zijn dood omdat het niets heeft gedaan om te verhinderen dat de terreurbeweging IS via tweets propaganda verspreidt en geld inzamelt. Twitter wijst de beschuldiging van de hand. In december wijzigde het evenwel zijn gebruiksvoorwaarden: die verbieden 'haatzaaiend gedrag'. Twitter zit in dit verband vaker in de klem. In Duitsland schrapte het accounts van neo-nazi's. Brazilië klaagt dat de dienst rijden onder invloed bevordert omdat gebruikers elkaar waarschuwen voor alcoholcontroles. Cuba verwijt het blog dat het ten onrechte de dood heeft gemeld van oud-dictator Fidel Castro.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden