De zelfste selfies

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

De Oscarselfie van Ellen DeGeneres

Selfie werd in 2013 door Van Dale verkozen tot woord van het jaar. Dan weet je: het is afgelopen. Je kunt je met dat woord niet meer met goed fatsoen vertonen (woord van het jaar in 2012: Project X-feest, dat bedoelen we). Begin dit jaar werd de selfiestick verboden in belangrijke musea. De wuivende sticks van groepen Aziatische toeristen zouden iedereen het zicht ontnemen. De selfiestick moest het probleem van de korte arm oplossen. Alles werd een selfie genoemd, opeens was elk zelfportret met terugwerkende kracht een selfie. Een selfie maken bij een selfie van Van Gogh, dat was het wel. Het Mauritshuis noemde een tentoonstelling Selfies uit de Gouden Eeuw: zou er een puber zijn ingetrapt? En de eindfase werd ingezet toen een krant in een onderschrift meldde dat Geert Wilders selfies van fotografen aan het maken was. Selfie, ander woord voor foto.

Maar het begon zo leuk.

1 Ellen DeGeneres

De Oscarselfie van Ellen DeGeneres werd niet gemaakt door haarzelf, maar door collega Bradley Cooper. En het was ook al geen spontaan moment, maar een door sponsor Samsung ingestoken gevalletje product placement, waarbij wel het wereldrecord retweets werd verbroken. Maar de foto is natuurlijk vooral geestig door de verzamelde hoeveelheid wereldberoemdheden plus die jongen die we niet kennen: de broer van actrice Lupita Nyong'o.

2 Kim Kardashian

Koningin van de selfies, met haar 64,5 miljoen volgers op Instagram. Maakt van haar account een realityshow. Haar naaktfoto in spiegel met zwarte balkjes ('When you're like I have nothing to wear') leverde - tot nu toe - ruim 320 duizend reacties op. In mei 2015 publiceerde ze haar favoriete selfies in de koffietafelbaksteen Selfish, of je nu wilt of niet: een van de fotoboeken van het jaar.

3 Zeearend

Interessant subgenre: dier pikt camera en komt per ongeluk in beeld. We hebben apen gehad, zeeschildpadden, maar de beste is de zeearend die een schitterend zelfportret maakte, nadat hij de camera naar een onbereikbare plek had ontvoerd.

Beeld AP

4 Presidentiële selfie

Het leek een goed idee, maar was het wel de goede plek, of gelegenheid? AFP-fotograaf Roberto Schmidt legde in december 2013 vast hoe Helle Thorning-Schmidt, premier van Denemarken, een selfie nam met David Cameron en Barack Obama, tijdens de Nelson Mandela memorial. Een wat stuurs kijkende Michelle Obama leek aan te geven dat zij het, om wat voor reden dan ook, niet gepast vond.

5 Heleen van Royen

De Nederlandse koningin van de selfies, die haar geluk en liefdesleven van de daken schreeuwt, het liefst in een lichtbewasemde badkamerspiegel. In 2014 verscheen, ver voor Kim K., haar boek Selfmade. Het sloot aan bij een expositie in het Letterkundig Museum, gevolgd door een veiling van blow-ups van de selfies. In de literatuurgeschiedenis van de Lage Landen neemt de selfie waarin de schrijfster - in close-up - een tampon verwijdert sindsdien een speciale plaats in.

6 Leroy Fer

Voetballer Leroy Fer maakte een selfie met een aantal van zijn medespelers, en ja, daar stond hij met acht donkere spelers van Oranje op. Toen de foto op Facebook werd gezet, brak er een nare puist van racistische reacties open. De politie deed onderzoek en verklaarde vier van de reacties 'racistisch' en speurde drie van de daders op. Ze kregen een boete.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden