Bericht uitSeoul

De zedenmeesters in de Seoulse kampeercultuur zijn de genadeklap voor smachtende Koreaanse tieners

Tentjes in een waterpark in Seoul. De Tentjes moeten wel aan twee kanten openblijven.  Beeld Jeroen Visser
Tentjes in een waterpark in Seoul. De Tentjes moeten wel aan twee kanten openblijven.Beeld Jeroen Visser

Jonge stellen die met elkaar naar bed willen, hebben het niet makkelijk in Zuid-Korea. De overheersende moraal is nog altijd: geen seks voor het huwelijk. Je vriendje of vriendinnetje mag dus niet op een zaterdagavond blijven slapen. Hem of haar stiekem bij je thuis uitnodigen is voor veel jongeren een brug te ver. En samenwonen zonder getrouwd te zijn: daar hebben we het niet eens over.

Je moet dus creatief zijn. Naar een love motel. Voor een paar uur een kamer huren in een hotel. Of een dagje naar de sauna. Maar niet iedereen voelt zich daar senang bij. Om drempelvrees weg te nemen werken veel love motels tegenwoordig met een elektronisch toegangssysteem, zodat de gênante gang langs de receptie tot het verleden behoort. Maar als je ook dat niet ziet zitten of er simpelweg geen geld voor hebt, wat dan?

De laatste jaren kwam met het voorjaar een alternatief aangewaaid. Zodra het warmer wordt, zie je ze overal in de parken van Seoul: kampeertentjes. Niet om er in te overnachten, dat mag niet, maar om overdag in de schaduw te kunnen eten, te relaxen of een dutje te doen.

Koreanen houden hun huid graag zo wit mogelijk en dus zitten ze het liefst uit de zon. De uitvouwbare tentjes, sinds 2004 toegestaan in de stadsparken, zijn daarvoor ideaal. Je hoeft ze niet vast te zetten, want in Seoul waait het vrijwel nooit hard. De tent haal je gewoon bij een van de vele verhuurders in het park. Je kunt er ook matjes, kussens en bluetoothspeakers krijgen.

Bij een bezoek aan een openluchtbad in een van de dertien parken aan de Han-rivier werd ik eens door een gezin zo’n tent binnen geloosd, toen ik voor hen op het gras mijn zoontje een schone luier wilde geven. Ik weet nog steeds niet of dat nou was omdat ik dat gewoon in het openbaar deed of omdat ze bang waren dat hij last zou hebben van de zon. Maar het was duidelijk dat het verschonen overdekt diende te gebeuren.

Ook voor de verliefde stelletjes bleek de parktent een uitkomst: goedkoper dan een love motel en net zo handig om een tijdje het rijk alleen te hebben. De laatste jaren explodeerde het aantal jongeren met tenten in de Koreaanse parken.

Maar dat was buiten de zedenmeesters gerekend.

Mede vanwege de zorg over ‘seksueel losbandig gedrag’ heeft de gemeente Seoul dit voorjaar een nieuw setje regels uitgevaardigd: ‘kamperen’ mag alleen nog maar tussen 09.00 uur en 19.00 uur, de tenten mogen maximaal 2 meter hoog en 2 meter breed zijn en – de genadeklap voor de smachtende tieners – tenminste twee kanten van de tenten moeten te allen tijde geopend zijn.

Extra zuur voor de stelletjes is dat de regels ook echt worden nageleefd. 155 gemeentebeambten zijn dagelijks in touw om te zorgen dat de tentdoeken zijn opengeslagen en dat om stipt 19.00 uur – dus voordat het donker is – iedereen zijn tentje weer opvouwt.

‘De parken maken deel uit van de publieke ruimte’, zei de ambtenaar die de nieuwe ‘gezonde’ kampeercultuur moet bewaken. ‘Ze zijn er niet voor privégebruik.’ Arme Koreaanse jongeren. Zo zijn ze weer op zoek naar een andere plek voor hun ‘ongezonde’ gedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden