Review

De winter voorbij bevat veel drama, maar vliegt niet uit de bocht

Veel drama, zonder dat het uit de bocht vliegt.

Maarten Steenmeijer
null Beeld
Beeld

De winter voorbij, dat is een titel waarvan je wenkbrauwen gaan fronsen. Maar de eerste bladzijden van de nieuwe Isabel Allende stellen gerust. We leren Lucía Maraz kennen, een gescheiden Chileense wetenschapster van begin zestig met een prettig vermogen tot zelfspot en met 'een principieel wantrouwen (...) jegens het geluk, dat ze een beetje kitscherig vond'.

Maar als in het volgende hoofdstuk Richard Bowmaster zijn opwachting maakt, slaat de twijfel toe. Deze solitaire zestiger heeft Lucía voor een gastdocentschap naar zijn universiteit in New York gehaald en haar woonruimte aangeboden in het souterrain van zijn huis ergens in Brooklyn. Het zal toch niet zo zijn dat die twee iets met elkaar gaan krijgen?

Isabel Allende, De winter voorbij (***), fictie.
Uit het Spaans vertaald door Rikkie Degenaar.
Wereldbibliotheek; 333 pagina's; euro 19,99.

Gezamenlijk op drift

Het antwoord laat lang op zich wachten en dat is maar goed ook. Eerst duikt Allende diep in beider levens en dat levert veel drama op dat nergens uit de bocht vliegt. Zo hield de vader van Lucía er nog een ander gezin op na, verdween haar broer spoorloos tijdens de militaire dictatuur en belandde ze in een liefdeloos huwelijk. Richard is op zijn beurt getraumatiseerd door de dood van zijn dochter en de zelfmoord van zijn Braziliaanse vrouw.

De Guatemalteekse Evelyn Ortega is een stuk jonger, maar heeft eveneens heel wat te verstouwen gehad. Ze werd het slachtoffer van de gruwelijke jeugdbendes die haar vaderland ontwrichten en vluchtte naar de Verenigde Staten. In New York, waar ze als kinderoppas werkt, komt haar leven in rustiger vaarwater terecht. Tot ze wordt aangereden door Richard Bowmaster. Vanaf dat moment raken de levens van Lucía, Richard en Evelyn gezamenlijk op drift en krijgt De winter voorbij ook iets van een thriller en een road novel.

Het zijn alles bij elkaar heel wat ballen die Allende in de lucht moet houden in deze multicultiroman. Dat gaat haar een hele tijd behoorlijk goed af, totdat ze op een fondanten einde afstevent. Fijn voor haar personages, maar een beetje jammer voor ons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden