De waarheid en het Koninkrijk

Debutant Marc Poorter blikt terug op zijn jeugd als Jehova's Getuige

Je bent 15 en opgegroeid in de zekerheid dat de wereld op 1 januari 1975 zal vergaan, en dat jij tot de uitverkorenen behoort die het zullen overleven. Het is oudejaarsavond 1974. De spullen die mee moeten naar het Paradijs zijn met touw aan elkaar gebonden. Op tafel staat een slaatje om het nog een beetje gezellig te maken. Vader drinkt het kratje bier leeg. Straks heeft niemand er meer iets aan.

Om twaalf uur ga je verwachtingsvol naar buiten. Kabaal genoeg. Maar de beloofde kladderadatsch blijft uit. Bij thuiskomst zie je dat vader uit drift met een bijl de schaal huzarensalade aan gort heeft geslagen. Hij is naar de kroeg. Toch kan zelfs zo'n tegenvaller je je geloof niet ontnemen. Je bent in de Waarheid of je bent het niet.

Welkom in de wondere wereld der Jehovah's Getuigen, waar de geloofsverkondiging kinderlijk eenvoudig klinkt, maar verder niets is wat het lijkt. Een wereld waarin niemand te vertrouwen is. Zelfs je moeder niet, die, zoals je bij toeval ontdekt, een geheime verhouding blijkt te hebben gehad met de man die haar ooit aan de deur bekeerde.

Ook de broeders en zusters die, jaren later, bij jou in dienst achter je rug om met verzekeringspremies frauderen, vermogen je geloofszekerheid niet aan het wankelen te brengen. Daar is een deus ex machina voor nodig. Pas als je uitglijdt op straat, op je achterhoofd valt en weer bijkomt, besef je dat je niet meer gelooft.

Marc Poorter schreef met dit debuut het verhaal van zijn jeugd. Het is weer eens wat anders dan die der orthodoxe protestanten, die we dankzij Wolkers, 't Hart en Siebelink zo goed kennen. Een beklemmend verhaal, met komische noten, zonder veel opsmuk verteld, al wil het maar geen roman worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden