BladZin

De vrouwen van nu boffen maar, zo leren we uit Zin

Het februari-nummer van Zin.

Wat is lezenswaardig deze week? Voor de vrouwen in Zin is 60 het nieuwe 47.

Emile Ratelband, de 69-jarige kwibus die geen 69 meer wil zijn maar 49, staat er niet alleen voor. Leeftijd is maar een getal en je bent net zo oud, of jong, als je je voelt, zo probeert Zin duidelijk te maken.

Het tijdschrift dat zich op vijftigplussers richt, vróúwelijke vijftigplussers, hield eind vorig jaar een enquête. Aan wat ‘het grote Zin-onderzoek’ wordt genoemd, deden 750 vrouwen mee. De kop boven het stuk vertelt het halve verhaal al: ‘Forever young’.

De vrouwen van nu boffen maar. (De mannen ook natuurlijk, maar over hen gaat het nu even niet.) De vijftigplusser van nu is niet te vergelijken met de vijftigplusser van dertig jaar geleden. ‘Niet alleen is 60 het nieuwe 50, 70 is óók het nieuwe 60.’

Bijna zeven van de tien vrouwen, blijkt uit de enquête, voelen zich veel jonger dan ze zijn. Het gemiddelde verschil tussen de biologische leeftijd en de ‘gevoelsleeftijd’ is maar liefst dertien jaar. Kortom, 60 is zelfs het nieuwe 47, met alle gevolgen van dien.

De oudere vrouw staat ‘midden in het leven dat bruist van avontuur, van cultuur, ondernemen, reizen en ontdekken.’ Ook leuk is dat 50 plus-seks (zo staat het er) best goede seks kan zijn. ‘Oudere mannen zijn minder prestatiegericht en hebben minder haast.’

Net zoals bijvoorbeeld Saar probeert Zin vrouwen een hart onder de riem te steken en bij te staan, op papier en online. Saar gaat er wat harder tegenaan. ‘50 plus maar nog lang niet dood’, is de uitdagende slogan van dat blad. De montere concurrent zet ‘Zin! Dat krijg je ervan!’, op de cover.

Zin kan van alles zijn, een tripje naar Ibiza bijvoorbeeld. ‘Hippies forever’, is de aanprijzing op de voorpagina. Aan het bijbehorende stuk met tips hangt een lezersaanbieding vast voor een achtdaagse reis. Voor Zin-lezers staat er op de hotelkamer een fles cava klaar.

Het meest in het oog springende interview is met Madeleine van Toorenburg, sinds 2007 Kamerlid voor het CDA. Ze praat honderduit over haar privéleven en zegt dat ze gaat flippen als een van haar dochters ooit een joint zou roken. Ze blijkt te boksen, met vrouwen. ‘Sportieve plakplaatjesmannen mogen er niet bij.’

Het geluk spat er niet bij iedereen vanaf. Het antwoord van Hanneke Groenteman (1939) in een column op de vraag of ze gelukkig is: ‘Af en toe, heel even, ja.’ Die eerlijkheid en openhartigheid zien we terug bij een van de gefotografeerde vrouwen: ‘Martine is 56 en voelt zich 56.’ Dat kan dus ook in Zin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden