De vrouw van de centurio

De vrouw van de centurio

Recensie: Reformatorisch Dagblad: 6-4-10 PuntKomma Boeken pag 11
door: Anne-Minke Hakvoort [artikel]

In het paleis van Pontius Pilatus heerst grote verwarring. Is het lichaam van die gekruisigde rabbi verdwenen? Waar is het lichaam? Op deze vraag wil Pilatus hoe dan ook een antwoord.
Hij arrangeert een huwelijk tussen zijn centurio Alban en de jodin Leah. slavin van zijn vrouw Procula. Via Leah wil hij binnen de joodse gemeenschap kunnen infiltreren, om zo het lichaam te vinden.
Dit zijn in het kort de ingredi¿nten van de nieuwe historische roman "De vrouw van de centurio", geschreven door het Amerikaans-Canadese duo Bunn en Oke.
Het verhaal begint na Goede Vrijdag. Op onnavolgbare wijze wordt het heilsfeit van de opstanding belicht vanuit de mensen die toen leefden: joden, Romeinen, Parthen, en leiders zoals Pilatus en Herodes.
De ingewikkelde positie van Pilatus. de rol van het Sanhedrin en de nietsontziende handelwijze van Herodes komen aan de orde en geven blijk van een gedegen historisch onderzoek.
Hoe groot is na het paasfeest de verwarring en de afkeer van de mensen die Jezus zagen als een grote oproerkraaier. Maar hoe groot is ook de kracht van het geloof van de volgelingen van Jezus. die ontdekken dat Hij echt de beloofde Messias is!
De auteurs laten het verhaal doorlopen tot en met het pinksterfeest. en plaatsen dit boek zo aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van het christendom. Dan is het Evangelie voor jood ¿n heiden. voor Leah ¿n voor Alban.
Het is deel 1 in de serie "Handelen in geloof". Een prachtige roman die boeit tot de laatste bladzijde!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.