Profiel

De vrouw aan de top bij The Guardian

De eerste vrouwelijke hoofdredacteur van The Guardian moet de nieuwssite winstgevend maken. Een miljoenenverlies is voorlopig geen probleem voor de progressieve journalist.

Haro Kraak
null Beeld The Guardian
Beeld The Guardian

De twaalfde en eerste vrouwelijke hoofdredacteur in het 194-jarig bestaan van The Guardian heet Katharine Viner, is 44 jaar oud en begon op haar 26ste bij de Britse progressieve krant te werken, na een studie Engels in Oxford en banen bij Cosmopolitan en Sunday Times Magazine. Naar verwachting blijft ze tot aan haar pensioen aan het roer staan: haar voorganger Alan Rusbridger en zijn voorganger Peter Preston waren allebei exact twintig jaar hoofdredacteur.

Van alle prestigieuze internationale kranten is The Guardian momenteel de enige die door een vrouw geleid wordt.

Grootste Engelstalige krantensite

Onder Rusbridger is The Guardian uitgegroeid tot een van de grootste nieuwsmerken online; van geen enkele andere krant worden artikelen zo vaak gedeeld op Facebook, volgens cijfers van het onderzoeksbureau NewsWhip. De oplage van de papieren krant bedraagt slechts 180 duizend exemplaren (ter vergelijking: de Volkskrant heeft een oplage van 220 duizend stuks) maar trekt op internet 42,6 miljoen unieke bezoekers per maand en is daarmee de op een na grootste Engelstalige krantensite ter wereld, na dailymail.co.uk.

Onder het bewind van Rusbridger won The Guardian tevens de eerste Pulitzer Prize, voor de reeks artikelen over de inlichtingendiensten in Amerika en Engeland, die op basis van de door Edward Snowden gelekte documenten tot stand kwamen.

40 miljoen verlies per jaar

Het is aan Viner om die lijn door te zetten: investeren in onderzoeksjournalistiek, wereldwijde digitale expansie en de krant winstgevend maken. Dat laatste is The Guardian namelijk geenszins: dankzij een constructie met het welvarende fonds Scott Trust kan de krant een verlies van minstens 40 miljoen euro per jaar permitteren. Wereldwijd zal de journalistiek haar bewegingen nauwlettend volgen: lukt het Viner om The Guardian toekomstbestendig te maken?

Nadat Viner, dochter van twee leraren Engels en toegewijde Guardian-lezers, een aantal jaar achtergrondverhalen voor het weekendsupplement had geschreven, als chef had gewerkt op verschillende posities en onderwijl een leiderschapcursus volgde op Harvard Business School, werd ze begin 2013 het hoofd van de toen nieuw op te zetten Australische vestiging van The Guardian. Anderhalf jaar later vertrok ze naar New York, waar ze de Amerikaanse website ging leiden.

Nieuwsvrouwen

Als hoofdredacteur van The Guardian wordt Katharine Viner de enige vrouw aan het roer van een Britse kwaliteitskrant. Wel zijn er vier vrouwelijke hoofdredacteuren van de Britse tabloids, waaronder Dawn Neesom van Daily Star.

In Nederland is de vertrekkende Barbara van Beukering de enige vrouwelijke hoofdredacteur van een grote krant: Het Parool. Birgit Donker was hoofdredacteur van NRC Handelsblad van 2006 tot 2010.

In mei 2014 werd Jill Abramson ontslagen na drie jaar als hoofdredacteur van The New York Times. In dezelfde maand nam Natalie Nougayrèd ontslag na een jaar hoofdredacteurschap van de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Van de 25 grootste kranten in Amerika worden er drie geleid door een vrouw.

Jonge lezers

Met acteur Alan Rickman schreef ze My Name is Rachel Corrie, een toneelstuk over een Amerikaanse activist die overleed door toedoen van een Israëlische legerbulldozer. Ook zat Viner in de jury van de Orange Prize for Fiction en het bestuur van het Royal Court Theater in Londen. Ze staat bekend als feministische en progressieve journalist.

In haar sollicitatiebrief, die online beschikbaar is, schrijft ze dat The Guardian voor een aantal 'grote uitdagingen' staat: jonge lezers vinden, de diversiteit onder redacteuren vergroten, kennis van digitale mogelijkheden onder journalisten verbeteren en online geld verdienen zonder aan integriteit in te boeten. Boven alles wil ze dat The Guardian betrouwbare en nauwkeurige journalistiek blijft bedrijven: 'de macht controleren, vrijheden verdedigen en onrechtvaardigheid blootleggen'.

undefined

Viner of Katz?

De aanstelling van Katharine Viner (44) als hoofdredacteur van The Guardian werd bepaald door de Scott Trust, het non-profit orgaan dat eigenaar is van de krant. Viner was door de redactie aangedragen als de beste kandidaat, na een interne stemming. Ze kreeg 53 procent van de 839 stemmen; alle redacteuren en vaste freelancers mochten hun stem uitbrengen op een van de vier interne kandidaten, waarvan drie vrouwen.

Haar enige concurrent op de shortlist van de Scott Trust was een externe kandidaat, Ian Katz, die tot 2013 als chef bij The Guardian werkte en daarna eindredacteur werd van Newsnight op BBC 2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden