De vrije encyclopedie is jarig: Wikipedia bestaat 15 jaar

De Engelstalige versie van Wikipedia bestaat vijftien jaar. De online encyclopedie werd in 2001 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales samen met Larry Sanger. De Nederlandstalige versie zag op 18 juni van hetzelfde jaar het levenslicht.

null Beeld anp
Beeld anp

Wikipedia was niet het eerste encyclopedieproject van Jimmy Wales. Ruim een jaar eerder, in december 1999, richtte hij samen met Sanger Nupedia.com op. De site werd live gezet op 9 maart 2000, maar de opzet van de encyclopedie was formeler dan die van het latere Wikipedia. Artikelen werden toegevoegd door een groep redacteuren die de inhoud eerst controleerde. Sanger kwam dat jaar in aanraking met het wiki-concept.

Hawaiiaans

Het woord 'wiki' is Hawaïaans en betekent 'snel', 'vlug' of 'beweeglijk'. Het eerste wiki-programma werd ontwikkeld door Ward Cunningham in 1995. Het programma zorgde voor de mogelijkheid webdocumenten door verschillende redacteuren te laten bewerken. Met de versie van Nupedia die op wiki-software draaide, ontstond Wikipedia.

Met Wikipedia was het ook mogelijk vorige versies van artikelen te bekijken, waardoor Nupedia snel in de vergetelheid raakte.Al snel ontstonden er naast alle verschillende talen ook andere onderdelen, zoals het woordenboek, Wikibooks om leerboeken en lesmateriaal te verzorgen en nog veel meer.

Wikipedia-conferentie 'WikiCon' in 2013 in het Duitse Karlsruhe. Beeld epa
Wikipedia-conferentie 'WikiCon' in 2013 in het Duitse Karlsruhe.Beeld epa

Wikipedians

Die grote informatiestroom en al die toevoegingen die duizenden vrijwilligers, of 'Wikipedians', wereldwijd toevoegen, wordt gekanaliseerd met behulp van bots. Naast tekst, ging het medium ook steeds meer mediaformaten ondersteunen. Al die informatie zorgt ook voor veel controverses en hoaxes. Sommige artikelen zijn daarom extra beschermd en kunnen niet zomaar veranderd worden, al gaat dat in tegen het Wikipedia-gedachtegoed.

Wikipedia is de enige non-profit website in de top tien van wereldwijd meest bezochte sites. Daarmee is het belang van de community die Wikipedia in stand houdt, enorm. Voor die prestatie kreeg de hele Wikipedia Community op 25 november 2015 de Erasmusprijs uitgereikt uit handen van koning Willem-Alexander in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Uitreiking Erasmusprijs aan de Wikipedia Community. Beeld anp
Uitreiking Erasmusprijs aan de Wikipedia Community.Beeld anp
De heer Sanders, Prins Constantijn, Koningin Maxima, de heer Gelauff, mevrouw Vrana, mevrouw Ayers, Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en de heer Sparreboom tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2015 aan de Wikipedia Community Beeld anp
De heer Sanders, Prins Constantijn, Koningin Maxima, de heer Gelauff, mevrouw Vrana, mevrouw Ayers, Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en de heer Sparreboom tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs 2015 aan de Wikipedia CommunityBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden