Theater

De vos, de Raaf en het Meisje spreidt de betere vertelkunst tentoon ★★★☆☆

Met slagwerker Chris Saris creëert de actrice met weinig middelen een complete sprookjeswereld op je scherm.

Vincent Kouters
Chris Saris en Daantje Idelenburg in De vos, de raaf en het meisje. Beeld Ben van Duin
Chris Saris en Daantje Idelenburg in De vos, de raaf en het meisje.Beeld Ben van Duin

Meneer Vos is anders dan andere vossen. Hij is beleefd, vegetariër en praat raar. Hij zegt dingen als: ‘Wel heb ik ooit,’ en ‘dat is niet zo jofel’. En hij draagt een bolhoedje, wat voor vossen doorgaans ook niet normaal is. Deze rare vos is de ster in het sprookje De vos, de raaf en het meisje (6+). Dit is een korte voorstelling voor slagwerk en actrice van jeugdoperagezelschap Holland Opera en Muzieksmederij. Zondagmiddag was de première op YouTube. Daar is hij nog tot maandag 17:00 te zien.

Actrice Daantje Idelenburg bewerkte de eeuwenoude fabel De raaf en de vos van Jean de La Fontaine. Over de raaf, die een stuk kaas in de bek heeft, en de vos, die de raaf met valse complimenten laat zingen. De kaas valt uit de raafs bek en de vos rent ermee vandoor. De boodschap: wees niet zo ijdel om naar vleierij te luisteren.

Idelenburg zwakt het moralisme af door de vos niet zo gemeen, maar gewoon een beetje raar en eenzaam te maken, en daarnaast een nieuw personage te introduceren: het meisje. De fabel loopt nu heel anders af. Op het podium vertelt ze het verhaal op ingeleefde toon en met gekke stemmetjes voor de dieren. Mede dankzij de strakke en ingezoomde cameravoering neemt ze je makkelijk mee het verhaal in. Dit is de betere vertelkunst.

Slagwerker Chris Saris bespeelt marimba en vibrafoon en levert een filmisch geluidsdecor, van licht naar donker en weer terug. Zo creëert het tweetal met weinig middelen een complete sprookjeswereld op je scherm. Om prima op een regenachtige namiddag in te verdwalen.

De vos, de raaf en het meisje

★★★☆☆

Jeugdtheater (6+)

door Muzieksmederij en Holland Opera, tekst Daantje Idelenburg, muziek Niek Idelenburg, regie Rianne Meboer, met Daantje Idelenburg en Christiaan Saris.

De registratie is gratis terug te kijken tot maandag 12/4 om 17.00 uur.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden