PrognoseGouden Kalveren

De Volkskrant voorspelt alvast de uitslag van het Kalverengala (wat nog niet zo makkelijk is)

Goud Beeld Filmstill
GoudBeeld Filmstill

Vrijdag worden ter afsluiting van het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Dit is onze voorspelling.

Bor Beekman

Beste camera

Bert Pot - Bumperkleef

Myrthe Mosterman - Goud

Jasper Wolf - Paradise Drifters

Wie gaat winnen?
Wéér een Kalf voor de subliem filmende Jasper Wolf, vorig jaar nog winnaar met Niemand in de stad. Of nog wat erkenning voor veteraan en allereerste camerakalfwinnaar Bert Pot (Phileine zegt sorry), voor het heerlijk strak en energiek gedraaide Bumperkleef? Nee, in 2020 wint voor het eerst in de Nederlandse filmgeschiedenis een cameravrouw. Myrthe Mosterman, voor de zo voortreffelijk in beeld gebrachte pijn en fysieke intimiteit van de coachende vader en zijn topsportzoon, in het turndrama Goud.

De Belofte van Pisa  Beeld Filmstill
De Belofte van PisaBeeld Filmstill

Beste montage

Bas Icke - De beentjes van Sint-Hildegard

Wouter Jansen - De belofte van Pisa

Ruben van der Hammen - Ze noemen me Baboe

Wie gaat winnen?
Editor Wouter Jansen hield de uit tijdsprongen, wisselende verhaalsferen en (soms iets te) plotse plotwendingen geknede muzikale coming-of-agekomedie De belofte van Pisa bijeen. Fraai: hoe die politie-eenheid opdoemt uit de schuimfontein om wat personages in te rekenen. Jansen had een druk jaar, want tekende eveneens voor de montage van de speelfilms Mi vida en De vogelwachter.

Rotjocies  Beeld Filmstill
RotjociesBeeld Filmstill

Beste lange documentaire

Lamentations of Judas (Boris Gerrets, postuum)

Mijn Rembrandt (Oeke Hoogendijk)

Rotjochies (Maasja Ooms)

Sidik en de panter (Reber Dosky)

Ze noemen me Baboe (Sandra Beerends)

Wie gaat winnen?
Meerdere waardige winnaars hier: ons land is en blijft goed in documentaires. Regisseur Maasja Ooms weet de ontspoorde jongeren in een verbetertraject op een boerderij knap op de huid te filmen, maar tilt Rotjochies nog even extra op door het perspectief tegen het slot van de documentaire te kantelen – misschien behoeven de ouders van die rotjongeren óók wat opvoedles.

Mi Vida Beeld  Filmstill
Mi VidaBeeld Filmstill

Beste costume design

Manon Blom - Goud

Alette Kraan - Mi vida

Bho Roosterman - Penoza, the final chapter

Wie gaat winnen?
Goed initiatief, eindelijk dat eigen Kalf voor deze sectie. Wel beetje mal, dat ‘costume design’ - wat is er mis met kostuumontwerp?

Zodra Godmother Carmen haar leren jas aantrekt weet je: de Penoza-penoze gaat op oorlogspad. En ook die niet zo flitsende trainingspakken in de turnfilm Goud vallen precies goed. Maar in de wijze waarop Alette Kraan de garderobe van Loes Luca’s Schiedamse kapster aanpast, als die op reis in Spanje éíndelijk voor zichzelf kiest, ontwaren we de finesses van haar vak. Het allereerste kostuumkalf ooit mag naar Mi vida.

Bilal Wahib in Paradise Drifters Beeld Filmstill
Bilal Wahib in Paradise DriftersBeeld Filmstill

Beste mannelijke bijrol

Thor Braun - De belofte van Pisa

Bilal Wahib - Paradise Drifters

Michiel Romeyn - Wat is dan liefde?

Wie gaat winnen?
‘Ik wil zo snel mogelijk een Gouden Kalf’, waarschuwde Bilal Wahib in 2018 al in de Volkskrant. En nu is het tijd. De acteur (De libi, Mocro maffia) die zich in talkshows graag presenteert als vrolijke frans, imponeert in de roadmovie Paradise Drifters als de naar binnen gekeerde en op drift geraakte Yousef.

Noortje Herlaar / Kapsalon Romy Beeld Filmstill
Noortje Herlaar / Kapsalon RomyBeeld Filmstill

Beste vrouwelijke bijrol

Noortje Herlaar - Kapsalon Romy

Aiko Beemsterboer - Wat is dan liefde?

Anneke Blok - Wat is dan liefde?

Wie gaat winnen?
De prettige, iets van de genrevoorschriften afwijkende romantische komedie Wat is dan liefde? zag de ene na de andere bijrol genomineerd. Complimenten ook aan regisseur Aniëlle Webster. Maar dit Kalf komt toe aan Noortje Herlaar, voor haar zo treffende rol als goedbedoelende doch tekortschietende, vers gescheiden moeder in Kapsalon Romy.

Marwan Kenzari in Instinct Beeld Filmstill
Marwan Kenzari in InstinctBeeld Filmstill

Beste acteur

Shahine El-Hamus - De belofte van Pisa

Marwan Kenzari - Instinct

Jonas Smulders - Paradise Drifters

Wie gaat winnen?
Hoe getalenteerd de andere genomineerden ook zijn: de mannelijke filmhoofdrol die (met afstand) het meest van een acteur vroeg, is die van de zowel vriendelijke als gevaarlijke, naïeve als doortrapte zedendelinquent Idris in Instinct. Razend knap hoe Marwan Kenzari daar toch één overtuigend personage van weet te maken.

Kapsalon Romy Beeld Filmstill
Kapsalon RomyBeeld Filmstill

Beste actrice

Carice van Houten - Instinct

Beppie Melissen - Kapsalon Romy

Loes Luca - Mi vida

Wie gaat winnen?
De lastigst te bepalen categorie. Van Houten, ’s lands regerend Kalverenkampioen (al vijf stuks), kan en mag winnen voor haar balanceeract als emotioneel verknipte én bekwame tbs-therapeut in Instinct. Maar dan zijn er die twee transformatierollen. Loes Luca, zo kwetsbaar en ontroerend als Schiedamse kapster die op taalreis in Spanje eindelijk aan zichzelf toekomt. En Beppie Melissen, óók als kapster, in Kapsalon Romy, de oma die haar strenge karakter aangetast ziet door dementie, eerst nog tot groot vermaak van haar kleindochter. Wint kapper Loes, of kapper Beppie? Toch Beppie. Een geweldig aangrijpende rol.

De bezoekerscijfers van de vijf beste speelfilms

De beentjes van Sint-Hildegard (705.902)

Bumperkleef (21.516)

Buladó (deze week pas uit)

Kapsalon Romy (39.895)

Mi vida (102.853)

De beentjes van Sint-Hildegard Beeld Filmstill
De beentjes van Sint-HildegardBeeld Filmstill

Beste scenario

Herman Finkers - De beentjes van Sint-Hildegard

Esther Gerritsen, Halina Reijn - Instinct

Tamara Bos - Kapsalon Romy

Roos Ouwehand - Mi vida

Wie gaat winnen?
We gokken op Herman Finkers en De beentjes, een script vol typisch Finkeriaans drooghumoristische scènes, soms wrang, dan weer zachtmoedig. Aantekening: de komedie betreft een bewerking van de Tsjechische komedie Teorie Tygra uit 2016, dus eigenlijk behoren de naam van scenaristen Radek Bajgar en Mirka Zlatníková ook vermeld. Outsider in deze categorie: Instinct, met het knap door het script gespannen kat-en-muisspel tussen therapeut en veroordeelde.

Kapsalon Romy  Beeld Filmstill
Kapsalon RomyBeeld Filmstill

Beste regie

Lodewijk Crijns - Bumperkleef

Mischa Kamp - Kapsalon Romy

Elbert van Strien – Marionette

Wie gaat winnen?
Opvallend: naast een nominatie voor Lodewijk Crijns’ vermakelijke verkeershorror Bumperkleef ook die nominatie voor Elbert van Striens sfeervolle Schotse thriller Marionette, waarin een therapeut (Thekla Reuten) zich ontfermt over een - al of niet – middels zijn krastekeningen dood en verderf zaaiend patiëntje. Zoveel eer voor genrefilm zie je niet vaak bij de Kalveren.

Maar dit Kalf mag naar de regisseur van Kapsalon Romy, een doorwrocht drama over gezinsverbanden en dementie dat zich niet zomaar laat vastpinnen als ‘kinderfilm’. De spelregie van Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas, Jongens), die stilletjes al jaren behoort tot de Nederlandse regietop, is uitmuntend.

De beentjes van Sint-Hildegard Beeld Filmstill
De beentjes van Sint-HildegardBeeld Filmstill

Beste Film

De beentjes van Sint-Hildegard

Buladó

Bumperkleef

Kapsalon Romy

Mi vida

Wie gaat winnen?
Bumperkleef zóú langszij kunnen komen. De vijfmaal genomineerde horrorachtervolgingsthriller van Lodewijk Crijns viel goed bij de ambachtslui van de Academy, die wéten hoe moeilijk het is om zo’n pure poldergenrefilm van de grond te tillen. Het publiek bleef helaas weg, wat hem wellicht zat in de een tikje infantiele titel.

Maar alles opgeteld en netjes gewogen mag – of moet – dit Kalf toch naar het mirakel De beentjes van Sint-Hildegard, de Twents gesproken relatiekomedie die dwars door alle quarantaines brak en zalen blééf vullen. Scenarist en hoofdrolspeler Finkers roerde iets weerbarstigs en gevoeligs door de uitgekiende publiekssmaak van Onze jongens en Rokjesdag-regisseur Johan Nijenhuis. Die zal opkijken van de bekroning.

Leuke bijkomstigheid: de komende tien jaar kan niemand uit de publieksfilmershoek de Kalveren nog aanklagen als ‘elitair filmfeestje’.

Uitreiking

De Gouden Kalveren voor speelfilms, kortfilms, documentaires (lang en kort) en televisiedrama worden vrijdagavond bekendgemaakt in de Utrechtse Schouwburg, ter afsluiting van het Nederlands Film Festival. Of alle genomineerden aanwezig mogen zijn is nog onbekend. De groep stemgerechtigden voor de hier besproken categorieën bestaat uit eerdere Gouden Kalf-winnaars, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden