Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 7 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Wynona Ringer in Een weekje weg. Beeld À pas de loup
Wynona Ringer in Een weekje weg.Beeld À pas de loup

Een weekje weg

NPO 3, 15.30 uur

(Familiefilm, Olivier Ringer, 2011) De 6-jarige Cathy (Wynona Ringer) weet het bijna zeker: haar gestreste ouders hebben nauwelijks aandacht voor haar, zo weinig zelfs dat ze haar soms letterlijk niet meer zien staan. Zelfs niet in hun weekendhuis in het bos. Cathy’s isolement gaat zo ver dat ze haar zorgen alleen in de voice-over uitspreekt. Het Belgisch-Franse Een weekje weg (À pas de loup) is verder nagenoeg zonder dialogen en laat de wereld van begin tot eind vanuit Cathy’s perspectief zien. Ook wanneer ze de proef op de som neemt en stiekem alleen in het bos achterblijft. Mooi, hoe onderhuids het subtiele, spannende Een weekje weg blijft opereren.

Brommer op zee

NPO 2, 19.24 uur

Wees onzichtbaar van Murat Isik is het nieuwe boek van de maand in de boekenclub van Brommer op zee. Ruth Joos en Wilfried de Jong ontvangen de schrijver vanavond in hun boekenprogramma. Ook te gast is socioloog Jolande Withuis, die in haar nieuwe boek Geen tijd te verliezen het leven beschrijft van Jeanne Bieruma Oosting, een Friese beeldend kunstenaar die in 1929 naar Parijs ging om haar talent te ontplooien. Brommer op zee heeft deze week ook een buitenlandse gast: de Amerikaans schrijver Colson Whitehead vertelt over zijn roman Harlem Shuffle.

Rauw Curaçao

NPO 2, 20.20 uur

Het paradijselijke Curaçao is voor zijn inkomsten grotendeels afhankelijk van het toerisme en de raffinaderij op het eiland. Toen beide door de corona-epidemie stilvielen, werden veel bewoners op zichzelf teruggeworpen. In zijn serie Rauw Curaçao bezoekt Wensly Francisco zijn geboortegrond, om te zien hoe de mensen zich door de crisis slaan. Honkbalcoach Anthony Cijntje probeert te voorkomen dat zijn jongens in deze moeilijke tijd afglijden naar de criminaliteit. Benjamin Visser en zijn vrouw Esperanza verbouwen groente en fruit in de armere wijken.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Virtuele assistenten zijn in opmars. Ze zitten in onze smartphone, in slimme tv’s en speakers en duiken op als chatbots op websites. De komende jaren zullen deze kunstmatig intelligente helpers steeds moeilijker te onderscheiden zijn van mensen van vlees en bloed. Tegenlicht brengt deze ontwikkeling in kaart en ziet hoe een Amerikaanse zorginstelling digitale maatjes bij patiënten in huis plaatst, terwijl een academisch ziekenhuis in Zweden een digitale therapeut heeft ontwikkeld. Virtuele assistenten komen neutraal over, maar zijn ze dat ook altijd?

Maze Runner: The Scorch Trials

Veronica, 22.15 uur

(Actie, Wes Ball, 2015) Prima vervolg op The Maze Runner, naar de gelijknamige young adult-boekenserie van James Dashner. Het avontuur is nog steeds wat schematisch van aard, ook nu het groepje jonge overlevenden van het valkuilendoolhof uit deel één voornamelijk in Walking Dead- en Mad Max-achtige post-apocalyptische steden en woestijnen op de proef wordt gesteld. Maar de wijze waarop uit de resten van ingestorte wolkenkrabbers een veredelde gamewereld wordt opgetuigd is imponerend. En de ontregelende tripscène tijdens een hedonistisch feest bezorgt de film zelfs een onverwacht vleugje cultpotentie.

Beeld uit The Maze Runner. Beeld Twentieth Century Fox Film Corporation
Beeld uit The Maze Runner.Beeld Twentieth Century Fox Film Corporation

Diagnose De Wild

NPO 1, 22.16 uur

Eerder dit jaar liet Ruud de Wild zijn luisteraars weten dat er darmkanker bij hem was vastgesteld. De radio-dj stopte noodgedwongen met werken, maar beloofde dat hij zijn verhaal zou vertellen als hij van de ziekte zou zijn genezen. In de documentaire Diagnose De Wild lost hij die belofte in. Hij vertelt zelf over de schok van de diagnose, het behandeltraject, de operaties en het leven met een stoma. Daarnaast komt behandelaar Jurriaan Tuynman aan het woord over de band tussen arts en patiënt. Bij de laatste operatie is een cameraploeg aanwezig.

Hannah Arendt

ARD, 01.25 uur

(Biografie, Margarethe von Trotta, 2012) Deze degelijke biografie begint in Buenos Aires, waar de Israëlische geheime dienst de ondergedoken nazi Adolf Eichmann, het logistieke brein achter de Jodendeportatie, van de straat plukt. Hoogleraar Arendt wil als publicist voor The New Yorker de historische rechtszaak in Jeruzalem bijwonen. Regisseur Margarethe von Trotta mixt de indringende zwart-witopnamen van het echte proces door haar film, die op sommige momenten meer een verhandeling is dan een volbloed drama. Dat is overigens geen verwijt aan hoofdrolspeelster Barbara Sukowa, die zich bedreven schikt in haar personage.

Barbara Sukowa in Hannah Arendt. Beeld
Barbara Sukowa in Hannah Arendt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden