TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 7 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Meryl Streep en Alec Baldwin in It's Complicated van Nancy Meyers Beeld
Meryl Streep en Alec Baldwin in It's Complicated van Nancy Meyers

Yentl

BBC 2, 15.00 uur

(Drama, Barbra Streisand, 1983) Het werk van Isaac Bashevis Singer is maar mondjesmaat verfilmd. Beroemd is Yentl, waarvoor Barbra Streisand een kort verhaal van de Amerikaanse, in Polen geboren schrijver gebruikte. Streisand speelt zelf de hoofdrol als Joods meisje dat zich als jongen verkleedt om religieus onderwijs te volgen. De Volkskrant vergeleek een aantal jaren geleden films waarin mannen vrouwen spelen en andersom, en concludeerde: films waarin de vrouwelijke acteurs zich als man vermommen, zijn bloedserieus; maar als een man een vrouw speelt, heet het komedie.

Barbra Streisand in ‘Yentl’ van Barbra Streisand. Beeld
Barbra Streisand in ‘Yentl’ van Barbra Streisand.

Survival of the Fit-Test

NPO 3, 19.50 uur

Sinds we door de coronamaatregelen niet meer op vakantie kunnen naar het buitenland en de meeste vormen van buitenvermaak zijn gesloten, is de natuur populairder dan ooit. Veel mensen ontdekken wandelend of op de fiets hoe mooi het buiten is, maar hoe is het eigenlijk gesteld met onze kennis van de natuur? Survival of the Fit-Test is een kruising tussen een spel- en een natuurprogramma. Presentatoren Menno Bentveld en Jurre Geluk testen de natuurkennis van het publiek én een panel van bekende Nederlanders, rappers en influencers.

Blown Away

RTL 7, 20.00 uur

(Actie, Stephen Hopkins, 1994) Een bomexpert bij de politie in Boston, James Dove (Jeff Bridges), krijgt het aan de stok met de Ierse terrorist Ryan Gaerity (Tommy Lee Jones), die aan de lopende band bommen plaatst om zijn oude kennis Dove een lesje te leren. Dat ziet er gelikt en spetterend uit; vooral de scène waarin de camera een heel huishouden ontrafelt als potentieel ontstekingsmechanisme – zit de bom in het gasfornuis of toch achter de toetsen van de telefoon of de lichtknop? – mag gezien worden.

Jeff Bridges in ‘Blown Away’ van Stephen Hopkins. Beeld
Jeff Bridges in ‘Blown Away’ van Stephen Hopkins.

It’s Complicated

SBS 9, 20.30 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2009) Meryl Streep en Alec Baldwin spelen ex-geliefden, ruim een decennium geleden van elkaar gescheiden. Nog altijd kunnen ze goed met elkaar opschieten: op verjaardagen en andere verplichte samenkomsten ontlopen ze elkaar niet. Uiteraard is zij wél jaloers op zijn veel jongere vrouw en is zijn leven met die vrouw in werkelijkheid veel minder aantrekkelijk. Dus zo kan het gebeuren dat ze voor het afstudeerfeest van hun zoon samen een avondje doorzakken en in bed belanden. De gevolgen daarvan zijn – zie filmtitel - gecompliceerd. Een toonbeeld van de middelmaat ontstijgende, licht melancholieke romkoms waarmee Nancy Meyers (The Holiday, The Intern) naam maakte.

Zondag met Lubach

NPO 3, 21.15 uur

Arjen Lubach liet vorig jaar weten te willen stoppen met zijn satirische nieuwsprogramma. Zondag met Lubach liep tegen zijn grenzen aan, vond de presentator. Toch heeft hij nog niet helemaal afscheid genomen van zijn tv- en internetsucces. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is Lubach nog acht keer te zien met speciale uitzendingen rond de verkiezingsstrijd. De presentator ziet het stoppen van Zondag met Lubach niet als een definitief afscheid van de televisiesatire, maar beraadt zich op een nieuwe programmaformule.

Alicia

Canvas, 21.40 uur

Een verblijf in een kindertehuis laat zijn sporen na, zeker als het lang duurt. In haar aangrijpende documentaire Alicia portretteert Maasja Ooms de jonge Alicia, die op 1-jarige leeftijd uit huis werd geplaatst. Na verblijf bij een pleeggezin belandde ze op haar 5de in een kindertehuis, waar ze op haar 9de – het moment dat Ooms haar ontmoet – nog steeds woont. De documentaire volgt Alicia gedurende drie jaar van verwachting, onmacht, hoop en wanhoop. Wie beslist er over het lot van kinderen als Alicia en wat doet zo’n leven met een kind?

Tegenlicht

NPO 2, 22.05 uur

Een energiecentrale kan bij hogere stroomvraag vlot een tandje bijsteken, maar bij een windmolen- of zonnepark is dat geen optie. Daarom is er een vorm van opslag nodig om groene energie te bewaren voor de momenten dat er behoefte aan is. Tegenlicht maakt een rondje langs enkele plannen, waarbij grote batterijen het meest voor de hand liggen. Maar ook meer exotische ideeën komen voorbij, zoals het verbranden en terugwinnen van ijzer, warmteopslag in basalt en het opslaan van energie in treintjes of zware blokken die omhoog worden gereden of gehesen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden