FILM- EN TV-TIPSZondag 6 juni

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 6 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit Finding Dory. Beeld Pixar/Disney via AP
Beeld uit Finding Dory.Beeld Pixar/Disney via AP

Mijn bijzonder rare week met Tess

NPO 3, 08.55 uur

(Jeugdfilm, Steven Wouterlood, 2019) Tiener Sam (Sonny van Utteren) vreest als jongste lid van een gezin later als laatste te sterven en bedenkt ter voorbereiding op die toekomst een alleenheids-training. Dat gaat tijdens een vakantie op Terschelling slecht samen met zijn interesse voor Tess (Josephine Arendsen), een meisje dat op het eiland woont. Tess heeft zo haar eigen problemen, waaronder een onbekende vader. Deze op verschillende jeugdfilmfestivals bekroonde lieve jeugdfilm wordt desondanks nooit zwaar op de hand, terwijl de zorgen van Sam en Tess uiterst serieus worden genomen.

Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood. Beeld x
Sonny van Utteren en Josephine Arendsen in Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood.Beeld x

Finding Dory

BBC 1, 16.05 uur

(Animatie, Andrew Stanton, 2016) Babyvis Dory neemt alle eventuele bedenkingen meteen weg: ja, dit vervolg op Finding Nemo, waarin de vergeetachtige Dory zoekt naar haar ouders, was zeker nodig, al was het maar om de ontzaglijk zoete beginscène. Zie die grote ogen van dat hulpeloze visje met haperend kortetermijngeheugen. O, haar ouders doen hun best om de kleine instructies te geven. Maar dat wordt niks natuurlijk. Even later zwemt baby Dory verdwaald door de groenige zee, zeebaarzen aansprekend, op zoek naar iets herkenbaars. En zo blijft het visje eenzaam zwemmen en vreemde vissen aanspreken, tot ze aan het einde van de proloog volgroeid is. Hartverscheurend. En de filmmakers weten het.

Brommer op zee

NPO 2, 19.30 uur

In de laatste Brommer op zee van dit seizoen ontvangen Ruth Joos en Wilfried de Jong een bijzondere gast: schrijver en dichter Gerard Stigter. Onder het pseudoniem K. Schippers publiceert de 84-jarige al sinds de jaren vijftig een gestage stroom van dichtbundels, verhalen en romans, waarin hij met verbazing en verwondering naar alledaagse dingen kijkt. Ondanks zijn gevorderde leeftijd en ernstige ziekte blijft Stigter productief. In zijn onlangs verschenen geïllustreerde roman Nu je het zegt is het spelen met taal opnieuw een belangrijk motief.

Prometheus

RTL 7, 20.00 uur

(SF, Ridley Scott, 2012) Volbloed Alien-prequel, deze terugkeer naar het sciencefictiongenre van Ridley Scott, die hier zijn zelfgebaande paden opnieuw betreedt. Inclusief dragende bijrol voor de welbekende slijmerige parasitaire wezens die mensen binnendringen langs hun lichaamsopeningen en eitjes achterlaten die het gastlichaam opensplijten. De film zit vol rechtstreekse verwijzingen naar het origineel, maar wil ook meer zijn: een filosofisch en religieus getint actiedrama, niet uitsluitend ruimtehorror. Al maakt dit 2001: A Space Odyssey-achtige kapstokje waaraan Scott een zoektocht naar de oorsprong van de mensheid ophangt de film ook log en frustrerend.

Michael Fassbender in Prometheus. Beeld
Michael Fassbender in Prometheus.

Brian Cox’s Adventures in Space and Time

BBC 2, 22.00 uur

In Adventures in Space and Time blikt natuurkundige en presentator Brian Cox terug op zijn programma’s van de afgelopen tien jaar. Hij combineert eerdere ontmoetingen en bezoeken aan onderzoeksinstituten met de laatste wetenschappelijke inzichten, en vertelt over de onderwerpen die hem het meest fascineren. Vanavond staat Cox stil bij de vraag of we alleen zijn in het heelal. Robotsondes zoeken naar sporen van leven in ons zonnestelsel, en met radiotelescopen luisteren astronomen naar eventuele signalen van andere beschavingen. Wat is de kans op succes?

2Doc: Zand in de machine

NPO 2, 22.45 uur

De mensheid moet het hoofd bieden aan allerhande naderend onheil. Als de wereld al zo ingrijpend wordt ontregeld door een virus, hoe kunnen we onszelf dan redden van klimaatverandering, stijgende zeespiegels of voedseltekorten? De Franse regisseur Alain de Halleux gebruikt de coronacrisis om duidelijk te maken wat er mis is met de manier waarop onze maatschappij is ingericht. De documentaire Zand in de machine wordt verteld door de stem van het virus; de spreekwoordelijke zandkorrel die de machine van onze samenleving knarsend tot stilstand brengt.

The Good Death

Canvas, 22.55 uur

Zijn wij de baas over ons leven, of is het leven de baas over ons? In zijn documentaire The Good Death volgt regisseur Tomas Krupa de ongeneeslijk zieke Janette. Ze wil graag een waardige dood sterven, maar omdat euthanasie in het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk is, moet ze daarvoor uitwijken naar een levenseindekliniek in Zwitserland. Ze heeft al contact met een arts die haar wil helpen, maar daarmee is ze er nog niet. Omdat haar kinderen het niet eens zijn met haar besluit, moet Janette uit het land zien te ontsnappen voordat het te laat is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden