service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 4 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jessica Chastain in ‘Molly’s Game’. Beeld
Jessica Chastain in ‘Molly’s Game’.

Ode aan onze veteranen

NPO 1, 18.10 uur

Nederland telt meer dan honderdduizend veteranen, die hebben gediend in een oorlogssituatie of vredesoperatie. Als eerbetoon aan deze (oud-)militairen brengt NPO 1 een ode aan een vijftal dat in een muzikale uitzending speciaal in het zonnetje wordt gezet. Onder de veteranen, in de leeftijd van 30 tot 98 jaar, is ook een echtpaar waarvan beide partners veteraan zijn. De Ode aan onze veteranen wordt gebracht door het Orkest Koninklijke Luchtmacht met zang van Trijntje Oosterhuis, Marcel Veenendaal, Yosina Roemajauw, Elske DeWall en de 3JS.

How to Build a City

National Geographic, 20.30 uur

Met de bouw van Fort Amsterdam legden Nederlandse handelaren de basis voor een nederzetting die zou uitgroeien tot de metropool New York. Namen als Brooklyn, Harlem en Wall Street herinneren nog aan de Nederlandse wortels van de stad aan de Hudson, die tegenwoordig de woonplaats is van acht miljoen New Yorkers. In How to Build a City vertellen hedendaagse ingenieurs, architecten en stadsplanners hoe ze de stad laten functioneren, groeien en leefbaar houden. Na New York neemt How to Build a City komende weken een kijkje in Parijs, Berlijn en Tokio.

Apocalypse Now

SBS 9, 20.30 uur

(Oorlog, Francis Ford Coppola, 1979) Je weet nooit welke versie je op tv zult zien van deze briljante, meeslepende, met de Gouden Palm bekroonde Vietnam-epos: zal het de oorspronkelijke bioscoopeditie worden, de uitgebreide Redux-versie uit 2002 of de Final Cut uit 2019? Hoe dan ook, vanavond is het de Redux-versie van Apocalypse Now, het meesterwerk waarvoor regisseur Coppola zijn financiële en geestelijke gezondheid riskeerde en dat de gekte van de oorlog in alle facetten belichaamt. De opnamen duurden een eeuwigheid, Marlon Brando kon zijn tekst maar niet onthouden, Martin Sheen bezweek bijkans aan een hartaanval.

Martin Sheen in ‘Apocalypse Now’. Beeld
Martin Sheen in ‘Apocalypse Now’.

Mary Beard’s Shock of the Nude

Canvas, 21.10 uur

Al eeuwenlang is de naakte mens het onderwerp van beeldhouw- en schilderkunst. In de tweedelige documentaire Shock of the Nude betoogt de classicus Mary Beard dat veel van deze schijnbaar nobele odes aan het lichaam een erotische betekenis hebben, en soms pornografisch van aard zijn. Ze begint met de Aphrodite van Praxiteles en werpt een kritische blik op vrouwelijke naakten van andere mannelijke kunstenaars door de eeuwen heen. In een portretklas draait Beard de rollen om. Ze schetst een mannelijk naaktmodel: iets wat voor vrouwen eeuwenlang verboden was.

Hoe God verscheen in Ghana

NPO 2, 22.10 uur

Een van de succesvolste exportproducten van Europa is het christendom. Brazilië telt tegenwoordig twee keer zo veel katholieken als Italië, en Nigeria twee keer zo veel protestanten als Duitsland. Vanaf de 16de eeuw brachten Nederlandse kolonisten hun geloof naar Ghana, waar het nu floreert als nooit tevoren. In het tweeluik Hoe God verscheen in Ghana gaat acteur Bright O. Richards in Ghana op zoek naar sporen van de Nederlandse missie en zending. Ook onderzoekt hij de rol van het geloof in de levens van de tweede generatie Ghanese Nederlanders.

The Frighteners

Veronica, 22.20 uur

(Komedie, Peter Jackson, 1996) Voordat Peter Jackson met zijn Lord of the Rings-trilogie het grote succesnummer van Hollywood werd, werkte hij in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland aan een bescheiden maar verrassend oeuvre, met lowbudget-horrorfilms als Bad Taste en Braindead en het meesterlijke meisjesdrama Heavenly Creatures. The Frighteners was Jacksons eerste Hollywoodproductie. Een kassucces werd het niet, deze griezelkomedie met Michael J. Fox als een oplichter die paranormale gaven voorwendt. Misschien dat de combinatie van horror en komedie niet goed viel. Niettemin is The Frighteners een geestige, knappe film, zichtbaar met lol gemaakt.

Michael J. Fox in ‘The Frighteners’. Beeld
Michael J. Fox in ‘The Frighteners’.

Molly’s Game

BBC 1, 00.25 uur

(Biografie, Aaron Sorkin, 2017) Sprankelend regiedebuut van meesterscenarist Aaron Sorkin, over pokerkoningin Molly Bloom (Jessica Chastain). In een razende voice-over vertelt Bloom hoe ze leerde tegenslag te overwinnen, en hoe haar dominante vader (Kevin Costner) haar inpeperde dat ze pas iets zou betekenen wanneer ze haar eigen kostje zou verdienen. Molly’s Game, gebaseerd op Blooms memoires, doet qua insteek en energie denken aan The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese, maar bevat weinig van Scorseses testosteronromantiek. Bloom is als de Griekse zonnedochter Circe, zegt ze tegen haar advocaat (een degelijke rol van Idris Elba): ze serveert de mannen wijn en honing, waarna ze veranderen in zwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden