FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 4 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Beppie Melissen en Vita Heijmen in Kapsalon Romy van Mischa Kamp. Beeld
Beppie Melissen en Vita Heijmen in Kapsalon Romy van Mischa Kamp.

Dikkertje Dap

NPO 3, 07.05 uur

(Barbara Bredero, 2017) De knappe verfilming van het gedicht van Annie M.G. Schmidt begint met een handvol verwijzingen naar het bronmateriaal. Er is een giraf en een jongetje dat van zijn nek afglijdt; er zijn klontjes en nieuwe rode laarsjes. Vervolgens schakelt Dikkertje Dap over naar een op zichzelf staand verhaaltje: een jongetje dacht altijd dat de giraf met hem mee zou gaan naar de kleuterschool. Regisseur Barbara Bredero filmt de jonge Liam de Vries op ooghoogte, waardoor ook de grote mensen weer voelen hoe overdonderend die eerste schooldag was.

Liam de Vries in Dikkertje Dap van Barbara Bredero. Beeld
Liam de Vries in Dikkertje Dap van Barbara Bredero.

Easter Parade

BBC 2, 14.00 uur

(Charles Walters, 1948) Fred Astaire was als danser al op leeftijd (48) en had twee jaar eerder zijn filmpensioen aangekondigd, toen Gene Kelly vlak voor het begin van de productie van Easter Parade na een potje volleybal zijn enkel brak en Astaire werd gevraagd als zijn vervanger. In deze destijds zeldzaam succesvolle paasmusical speelt de veteraan Broadwayvedette Don Hewes, die een ster probeert te maken van een danseres uit het ballet (Judy Garland) en ondertussen een romance met haar beleeft. Met muziek van Irving Berlin.

Fred Astaire en Judy Garland in Easter Parade van Charles Walters. Beeld
Fred Astaire en Judy Garland in Easter Parade van Charles Walters.

Kapsalon Romy

NPO 3, 15.30 uur

(Mischa Kamp, 2019) De wereld van de 10-jarige Romy wordt langzaam groter, ze wordt kappersassistent en verzorger, terwijl haar aan Alzheimer lijdende oma Stine juist de andere kant op beweegt, van kapsalon naar verzorgingstehuis. Regisseur Mischa Kamp en scenarist/schrijver Tamara Bos (eerder verantwoordelijk voor twee mooie Paard van Sinterklaas-films) zagen hun aangrijpende en levenslustige Kapsalon Romy met acht Gouden Kalveren worden bekroond. Razendknap, hoe ze een ziekte die voor kinderen én volwassenen nauwelijks valt te begrijpen een plek geven zonder om de impact van dementie heen te draaien. Het samenspel tussen de generaties is uitmuntend, met Beppie Melissen als oma Stine en Vita Heijmen als kapperskleindochter Romy.

Hans van Manen: Van oud naar jong

NPO 2, 19.25 uur

April is dansmaand bij de NPO. Op NPO 2 portretteert Jan Kooijman elke zondag dansers en choreografen in Dans met mij (17.40 uur), en later deze avond staat Hans van Manen centraal in de persoonlijke documentaire Van oud naar jong. De choreograaf wordt dit jaar 89, maar is nog steeds zo vaak mogelijk aanwezig bij de repetities van zijn balletten, die regelmatig over de hele wereld worden uitgevoerd. De film laat zien hoe Het Nationale Ballet enkele hoogtepunten uit Van Manens oeuvre opnieuw instudeert met ervaren dansers en jonge talenten.

Goed fout

NPO 3, 21.20 uur

De morele barometer staat tegenwoordig permanent op veranderlijk. Waar we gisteren nog om konden lachen is vandaag gecanceld, en door sociale controle zijn we steeds op onze hoede om niemand te kwetsen. Wat kun je nog wel zeggen en wat niet meer? En slaan we soms niet een beetje door? In de nieuwe panelshow Goed fout van PowNed ontvangt Katja Schuurmans komieken Martijn Koning en Edson Da Graça, die wekelijks worden bijgestaan door twee gasten. Aan de hand van videofragmenten buigen ze zich over de vraag of iets nog wel of niet meer door de beugel kan.

Nieuw zeer

NPO 3, 22.10 uur

De briljante sketches van Nieuw zeer keren vanavond terug voor een tweede seizoen. Schrijver en regisseur Niek Barendsen kan weer rekenen op tientallen bekende acteurs en actrices die actuele maatschappelijke pijnpunten op de hak nemen in vilein-komische scènes. Elise Schaap kruipt in de huid van realityster Hymke, Ellen Pieters zet crematies op scherp, Pierre Bokma is te zien als zitplasweigeraar en Nazmiye Oral is coronaontkenner. Ook Ilse Warringa en Lies Visschedijk zijn van de partij. Zelf is Barendsen weer van de partij als arts die onderzoekt of zijn patiënten ‘aanslaan’ op bepaalde steekwoorden.

Medialogica

NPO 2, 22.20 uur

Vijftien jaar lang voerde de overheid een beleid waarbij tienduizenden burgers ten onrechte als toeslagfraudeur werden aangemerkt. Veel gezinnen kregen hierdoor grote schulden. Medialogica reconstrueert vanavond hoe de Toeslagenaffaire aan het licht kwam en waarom dat vijftien jaar moest duren. In deze periode werden journalisten aan het lijntje gehouden en politici verkeerd geïnformeerd. In de uitzending komen onder anderen Jan Kleinnijenhuis van Trouw en Pieter Klein van RTL Nieuws aan het woord, de journalisten die het deksel van de beerput lichtten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden