Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 30 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Beeld uit ‘Coco’ van Adrian Molina en Lee Unkrich. Beeld
Beeld uit ‘Coco’ van Adrian Molina en Lee Unkrich.

Patatje oorlog

NPO 3, 15.30 uur

(Familie, Nicole van Kilsdonk, 2011) Kiek (9) denkt dat ze de kans dat haar vader sneuvelt aan het front kan verkleinen door een muis en een hond te offeren; het is immers statistisch gezien zeer onwaarschijnlijk dat iemand met twee dode huisdieren ook nog eens een dode vader zal hebben. Een zwaarmoedig staaltje magisch denken dat in Patatje oorlog, naar Een kleine kans (2006) van Marjolijn Hof, zo subtiel mogelijk wordt gebracht: luchtig, maar zonder iets weg te moffelen of te dramatiseren. Debutant Pippa Allen, die Kiek speelt, is een vondst.

Pippa Allen in ‘Patatje oorlog’ van Nicole van Kilsdonk. Beeld
Pippa Allen in ‘Patatje oorlog’ van Nicole van Kilsdonk.

Coco

BBC 1, 16.00 uur

(Animatie, Adrian Molina en Lee Unkrich, 2017) In Pixarfilm Coco is het dodenrijk een metropool met zuurstokkleurige lichtjes, bevolkt door vrolijk versierde skeletten en fabeldieren in neonkleuren. Het praatgrage jochie Miguel belandt er per ongeluk. Hij ontmoet er overleden familieleden en leert dat niemand werkelijk dood is, totdat hij of zij vergeten wordt. Bedenker Lee Unkrich, tevens de regisseur en een van de scenaristen, liet zich inspireren door het Mexicaanse Día de muertos, een uitbundig feest waarbij families bij elkaar komen om samen de herinnering aan de doden levend te houden. Zijn Coco is even vrolijk als troostgevend en gaat laconiek met het thema om.

Papillon

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Franklin J. Schaffner, 1973) In deze klassieke ontsnappingsfilm speelt Steve McQueen de fransman Henri Charrière, die onterecht een levenslange gevangenisstraf uitzit in de strafkolonie op het Duivelseiland. Niemand is daarvandaan ooit ontsnapt, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen onderneemt Charrière een poging. Als voorbereiding op zijn vlucht zit hij dagenlang op de rotsen aan het water en bestudeert de wisselingen van het tij. Naast deze spanningsopbouw draait het in Papillon voornamelijk om het acteervuurwerk van twee filmiconen. Eén van de jaren zestig, Steve McQueen, en één van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.

Dustin Hoffman in ‘Papillon’ van Franklin J. Schaffner. Beeld
Dustin Hoffman in ‘Papillon’ van Franklin J. Schaffner.

Klassiekers met Kleinsma

NPO 1, 21.15 uur

Dankzij namen als Wim Sonneveld, Toon Hermans, Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink heeft de Nederlandse kleinkunst veel klassiekers voortgebracht die nu horen tot ons culturele erfgoed. In een nieuw programma blikt Simone Kleinsma terug op bekende en vergeten parels uit de schatkist van de kleinkunst. Samen met een gast bespreekt ze in Klassiekers met Kleinsma de beste, mooiste en ontroerendste liedjes, die worden uitgevoerd door een zeskoppige band. Onder anderen André van Duin, Brigitte Kaandorp en Jenny Arean schuiven bij Kleinsma aan.

Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal

NPO 1, 22.10 uur

Vijf jaar na de start van de aanleg van de Marker Wadden zijn de eerste resultaten al te zien. Het nieuwe natuurgebied in het Markermeer is een archipel van speciaal gecreëerde eilandjes waar de natuur haar vrije gang kan gaan. Documentairemaker Cees van Kempen toont in zijn nieuwe film Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal hoe het nieuwe land geleidelijk wordt gekoloniseerd door een verscheidenheid aan planten en dieren. Libellen en oeverzwaluwen strijken neer, en baardmannetjes kiezen de Marker Wadden om hun eerste jongen groot te brengen.

Romeinse tragedies

NPO 2, 22.10 uur

In zijn zes uur durende theaterstuk Romeinse tragedies liet regisseur Ivo van Hove drie bekende werken van William Shakespeare samenkomen. De bejubelde voorstelling van Internationaal Theater Amsterdam werd voor een speciale tv-versie bewerkt tot tien afleveringen van ongeveer een half uur. De reeks begint met Coriolanus. Gijs Scholten van Aschat speelt de generaal die zich als politicus tegen zijn volk keert. De serie wordt vervolgd met Julius Caesar (Hugo Koolschijn) en afgesloten door Antonius & Cleopatra (Hans Kesting en Chris Nietvelt).

Almost Nothing

Canvas, 22.55 uur

Op de grens van Frankrijk en Zwitserland runt onderzoeksorganisatie CERN het grootste laboratorium voor deeltjesfysica ter wereld. Met kilometerslange deeltjesversnellers en enorme detectoren wordt er gespeurd naar nieuwe deeltjes en natuurkrachten. De documentaire Almost Nothing gaat niet diep in op het onderzoek dat door CERN wordt bedreven, maar toont de wetenschappelijke gemeenschap als een haast utopische multiculturele samenleving. Met veel geduld, zorgvuldigheid en teamwork streeft men naar de perfectionering van onze kennis over de natuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden