Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 3 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
KiKi Layne en Stephan James in If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins. Beeld
KiKi Layne en Stephan James in If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins.

70 jaar tv

NPO 2, 9.00 uur

NPO 2 staat vandaag grotendeels in het teken van zeventig jaar tv in Nederland. De thematische terugblikken op de tv-geschiedenis beginnen al ’s ochtends (9.00 uur) met aandacht voor levensbeschouwelijke programma’s. ’s Middags (14.00 uur) spreken Dieuwertje Blok en Özcan Akyol met gasten over roemruchte kunst- en cultuurprogramma’s. Vreemder dan fictie (19.15 uur) en Televisie en politiek (20.35 uur) nemen de Nederlandse documentaire en parlementaire verslaggeving onder de loep, en om 22.05 uur bespreekt Sven Kockelmann historische nieuwsreportages.

Ghost in the Shell

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Rupert Sanders, 2017) Geen onaardige live-action-remake van de gelijknamige Japanse animatieklassieker (1995). Scarlett Johansson ontpopt zich als uitstekende keus voor de hoofdrol van robot-met-mensenbrein in existentiële crisis, al beperkt die crisis zich hier tot een onderzoek naar wie ze ooit was. Naar de mens achter de robot. Ze hoeft niet meer zo nodig op ontdekkingstocht naar haar onontdekte potentieel. Inhoudelijk is dit allang niet meer zo vooruitstrevend, maar visueel oogt deze Ghost in the Shell buitengewoon veel frisser en extravaganter dan de gemiddelde hedendaagse blockbuster.

Scarlett Johansson in Ghost in the Shell van Rupert Sanders. Beeld
Scarlett Johansson in Ghost in the Shell van Rupert Sanders.

Telefilm: Alles van waarde

NPO 3, 20.20 uur

Als Marc en Rick (Teun Luijkx en Abe Dijkman) op een avond in elkaar worden geslagen, zijn de bewoners van hun plaatsje geschokt. Vreemd genoeg doen de slachtoffers geen aangifte. Marcs zus is filmmaker en besluit te reconstrueren wat er is gebeurd. Ook rechercheur Narin (Sinem Kavus) buigt zich over de zaak. In de Telefilm Alles van waarde lopen fictie, documentaire en ‘making of’ door elkaar om een compleet beeld te schetsen van wat er is gebeurd. Regisseur Stanley Kolk maakte eerder de Telefilms De terugkeer van de wespendief en Hemelrijken.

]

Antony Gormley: How Art Began

Canvas, 20.55 uur

Lange tijd werd gedacht dat Europese grotschilderingen uit de laatste IJstijd de eerste vorm van beeldende kunst waren. Nieuwe ontdekkingen zetten dat idee op z’n kop. In de documentaire How Art Began maakt Antony Gormley, de bekendste levende Britse beeldhouwer, een reis rond de wereld om uit te zoeken waar en hoe de vroegste beeldende kunst werd gemaakt. Hij verkent diepe grottenstelsels in Frankrijk, Spanje en Indonesië en bekijkt rotspartijen in Australië, waar vele duizenden jaren geleden al afbeeldingen werden gemaakt door jager-verzamelaars.

Nos batailles

TV 5, 21.05 uur

(Drama, Guillaume Senez, 2018) Regisseur Guillaume Senez schetst het portret van een geboren vakbondsman die zijn ziel en zaligheid in zijn werk stopt en bij thuiskomst het type vader is dat de kinderen nog net welterusten kan wensen. Maar na het plotselinge vertrek van zijn vrouw moet hij zelf voor zijn kroost zorgen. Zijn werkidealen worden omgezet in de alledaagse praktijk van ontbijt klaarmaken, schooltassen vullen en aandacht schenken. Nos batailles toont zo een maatschappelijke strijd op de vierkante meter, aandachtig geobserveerd en perfect geacteerd.

Romain Duris in Nos batailles van Guillaume Senez Beeld
Romain Duris in Nos batailles van Guillaume Senez

Je zou het moeten weten

NPO 1, 21.25 uur

In welke talentenjacht debuteerde André van Duin? Welke Nederlandse artiest won als eerste het Songfestival? Het zeventigjarig bestaan van televisie in Nederland is niet alleen aanleiding voor talloze terugblikken, maar ook voor een nieuw vierdelig quizprogramma onder leiding van Harm Edens. In Je zou het moeten weten gaan twee televisieprominenten met een team van vijf tv-kenners de strijd met elkaar aan. Ze worden bestookt met quizvragen over de Nederlandse televisiegeschiedenis, waarbij thema’s als actualiteit, amusement en drama voorbijkomen.

If Beale Street Could Talk

BBC 2, 22.45 uur

(Drama, Barry Jenkins, 2018) If Beale Street Could Talk, naar de gelijknamige roman uit 1974 van James Baldwin, laat zich kijken als lyrische liefdesgeschiedenis, maar biedt tegelijkertijd een gevoelig inzicht in de Afro-Amerikaanse ervaring. In de film wordt het liefdesverhaal van Tish en Fonny in de jaren zeventig verteld – zij is zwanger, hij zit in de gevangenis voor een misdaad die hij niet heeft begaan – dat soms ook een frontale aanklacht is tegen een onverholen racistische samenleving. Trouw aan Baldwins woorden prikt regisseur Barry Jenkins (Moonlight) waar het zeer doet. De intuïtie waarmee hij heden en verleden met elkaar verweeft, bevestigt zijn gevoel voor het potentieel van cinema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden