TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 3 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Beeld uit ‘How the West Was Won’. Beeld
Beeld uit ‘How the West Was Won’.

How the West Was Won

BBC 2, 13.35 uur

(Western, John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe, 1962) Magistrale western en onderhoudende geschiedenisles ineen. Liefst vier regisseurs kwamen aan deze film te pas. Opgedeeld in vijf hoofdstukken wandelt hij chronologisch door de de pioniersgeschiedenis van de Verenigde Staten, met (deels) in de hoofdrol de leden van een grote arme familie die vanuit New York westwaarts trok. De film werd opgenomen in het glorieuze Cinerama, een destijds nieuwe techniek waarbij elke scène met drie vaste camera’s werd gefilmd (links, rechts, midden), waarna de beelden later tot één beeld werden samengevoegd. Het resultaat: weidse, oogverblindende, indrukwekkende shots, waarin de achtervolgingen, gevechten en rijdende treinen geweldig tot hun recht komen.

Chazia en Puccini

NPO 2, 19.00 uur

Giacomo Puccini was niet alleen een groot operacomponist, maar ook een enorme vrouwenhater. Vanuit die gedachte werpt Chazia Mourali een nieuwe blik op Puccini’s oeuvre, zijn leven en zijn relatie met het andere geslacht. Met de vrouwen in Puccini’s leven – onder wie echtgenote Elvira en de nodige minnaressen – liep het al net zo dramatisch af als met de vrouwen in zijn opera’s. In de eerste aflevering van de NTR-serie Chazia en Puccini bezoekt de presentatrice zijn geboortehuis in Lucca, waar de jonge Puccini opgroeide in een huishouden vol vrouwen.

NPO 2, 19.50 uur

Het uur van de wolf: Bernard Haitink – De mysterieuze maestro

In 2019 rondde Bernard Haitink zijn 65-jarige carrière in de muziek af met een concert met de Wiener Philharmoniker in Luzern. Als een van de bekendste en meest bewonderde dirigenten ter wereld kan Haitink terugkijken op een samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra en vele andere orkesten. In het documentaire portret De mysterieuze maestro probeert regisseur John Bridcut de man te doorgronden aan de hand van interviews met de Nederlandse dirigent en de internationale musici met wie Haitink samenwerkte.

Media Inside

NPO 3, 21.50 uur

Dit jaar komt Arjen Lubach in de aanloop naar de verkiezingen nog een laatste keer terug met een reeks afleveringen van Zondag met Lubach. Tot die tijd gaapt er een gat op de zondagavond van NPO 3. BNNVARA springt daar vanavond in met de nieuwe talkshow Media Inside. Hierin nemen journalisten en goede vrienden Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman de mediaweek door. Dat doen ze in een dialoog en via gesprekken met wekelijks wisselende gasten. Media Inside uit lof en ergernis over de televisie, radio, socials én de pers van de voorbije week.

2Doc: Sigrid Kaag – Van Beiroet tot Binnenhof

NPO 2, 22.10 uur

Wordt Sigrid Kaag de nieuwe premier van Nederland? Zelf steekt ze die ambitie niet onder stoelen of banken en het zou een logische stap zijn na een reeks diplomatieke en politieke functies. De afgelopen vijf jaar werd Kaag gevolgd door Shuchen Tan, die in Van Beiroet tot Binnenhof vastlegde hoe ze haar VN-post in Libanon verruilde voor een ministersbaan in Den Haag. Dat is even wennen: Nederland blijkt flink te zijn veranderd, er moeten compromissen worden gesloten en Kaags warme banden met Palestijnse organisaties worden met argusogen bekeken.

Billy Elliot

SBS 9, 22.30 uur

(Drama, Stephen Daldry, 2000) Dit ontroerende coming of age-drama was het filmdebuut van theaterregisseur Stephen Daldry én de door hem ontdekte acteur Jamie Bell. Billy Elliot speelt zich af tijdens de grimmige stakingen in het Engeland van de jaren tachtig. Een mijnwerker (prachtrol van Gary Lewis) brengt zijn 11 jaar oude zoontje Billy (Bell) naar boksles, maar die voelt meer voor dansles. Vader en oudere broer zien dat niet zitten, want ballet, dat is iets voor verwijfde mannen. Dat zien ze verkeerd, zo maakt de film met vaste hand duidelijk.

Jamie Bell in ‘Billy Elliot’ van Stephen Daldry. Beeld
Jamie Bell in ‘Billy Elliot’ van Stephen Daldry.

La fille inconnue

NPO 2, 23.30 uur

(Drama, Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016) Wie bekend is met de films van de Dardennes zal door La fille inconnue niet worden verrast, maar binnen hun afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de broers voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (Adèle Haenel) die het anonieme vermoorde meisje dat tevergeefs bij haar aanbelde een naam poogt te geven. Haenel (Portrait de la jeune fille en feu) vertolkt deze Jenny extreem ingetogen, waardoor alles wat afwijkt van haar doorsneeleven aanvoelt als bijzonder heftig.

Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’. Beeld
Adèle Haenel in ‘La fille inconnue’.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden