FILM- EN TV-TIPSZondag 29 november

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 29 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Didier Sandre en Alexia Portal in Conte d’automne van Éric Rohmer. Beeld
Didier Sandre en Alexia Portal in Conte d’automne van Éric Rohmer.

My Big Fat Greek Wedding

Net 5, 10.15 uur

(Joel Zwick, 2002) Een Grieks-Amerikaanse jonge vrouw (Nia Vardalos, ook verantwoordelijk voor het scenario) zit klem tussen de tradities van haar ouders en de vrijheidsdrang van haar generatie. ‘Smeer er wat Windex op’, zegt de Griekse vader van het gezin Portokalos, wanneer zijn dochter ontwaakt met een puistje op haar gezicht. Stellig gelooft de oude man dat zijn favoriete schoonmaakmiddel tegen huidaandoeningen helpt. Het is een van de vele folkloristische grapjes waardoor deze kleine, charmante feelgoodfilm aan het begin van deze eeuw uitgroeide tot een hit van formaat.

John Corbett en Nia Vardalos in My Big Fat Greek Wedding van Joel Zwick. Beeld
John Corbett en Nia Vardalos in My Big Fat Greek Wedding van Joel Zwick.

100 jaar Hannie Schaft

NPO 2, 20.15 uur

Op de laatste zondag van november vindt in Haarlem jaarlijks de Hannie Schaft Herdenking plaats. In het honderdste geboortejaar van de verzetsstrijder is er extra aandacht voor de herdenking en de Hannie Schaftlezing, die dit jaar in de St. Bavokerk wordt gehouden door vicepremier Kajsa Ollongren. In een speciale uitzending doet de NOS verslag van de bijeenkomst en is er een portret van de verzetsvrouw, die bekend werd als ‘het meisje met het rode haar’. Schaft pleegde aanslagen op collaborateurs en werd in april 1945 gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Top 2000 quiz

NPO 3, 20.20 uur

Ook in het bewogen jaar 2020 geeft de Top 2000 van Radio 2 tussen Kerst en Nieuwjaar weer het vertrouwde overzicht van de beste popliedjes aller tijden. Ook is er dit jaar weer volop voorpret op tv. De komende vier zondagen werpen bekende Nederlanders weer hun popkennis in de strijd in een nieuwe editie van de Top 2000 quiz. Na drie voorronden komen de winnaars uit elke aflevering tegen elkaar uit in de finale. Vandaag strijden Tygo Gernandt en Stefano Keizers tegen de teams van Dionne Stax en Jan-Willem Roodbeen en van Adje Vandenberg en Merol.

Conte d’automne

TV 5, 21.02 uur

(Éric Rohmer, 1998) De afsluiting van Rohmers seizoenenvierluik is een meanderende komedie over de schijnbewegingen van de liefde. Conte d’automne lijkt in eerste instantie voornamelijk te gaan over wijnboerin annex weduwe Magali (Béatrice Romand), die met behulp van vriendinnen Rosine (Alexia Portal) en Isabelle (Marie Rivière) opnieuw aan de man moet worden geholpen. Maar de beweegredenen van haar potentiële love interest Gérald (Alain Libolt) en de achter jonge studentes aanhollende docent Étienne (Didier Sandre) worden ook aandachtig onder de loep genomen. Daardoor ontbreekt het de film soms aan focus, maar die aanpak past uitstekend bij het fladderige nazomerse gevoel dat Rohmer hier met overgave oproept.

Virus Hunters

National Geographic, 21.30 uur

Met ruim 1,3 miljoen doden en talloze patiënten met blijvende klachten heeft covid-19 grote gevolgen. Toch zijn er virussen die nog besmettelijker en dodelijker zijn dan het huidige coronavirus. In Virus Hunters reizen epidemioloog Chris Golden en verslaggever James Longman langs enkele hotspots om te zien hoe het virus wordt bestreden. Landen die recentelijk al een epidemie hebben meegemaakt, zoals sars of ebola, blijken hun aanpak het best op orde te hebben. Kan covid-19 de wereld wakker schudden en voorbereiden op een nog ergere epidemie?

Teledoc Campus: Naya

NPO 3, 23.05 uur

De mens is dol op de wilde natuur, maar ook op zijn moderne bestaan, comfort en technologie. In de praktijk wil dat nog wel eens wringen. De korte documentaire Naya van Sebastian Mulder illustreert dat aan de hand van de band tussen mens en wolf. De film volgt een in Oost-Duitsland geboren wolvin, die na een tocht van 1.238 kilometer in 87 dagen neerstrijkt in Belgisch Limburg. Onderweg wordt Naya door niemand gezien of gefilmd, maar kan ze wel worden gevolgd dankzij haar gps-halsband. Naya wordt een mediaster, maar verdwijnt dan plots van de radar.

Money Monster

SBS 9, 23.15 uur

(Jodie Foster, 2016) Een populair en weinig serieus tv-programma over de beurs wordt gegijzeld door een met bom en pistool bewapende jongen die al zijn geld verloor, nadat hij de adviezen had opgevolgd van de ijdele presentator. Regisseur Jodie Foster tuigt haar thriller bekwaam op, al bijt ze niet echt door. Wel fungeert de studio uitstekend als snelkookpan: spannend, soms ook onverwacht grappig. Met een grimassende George Clooney als de tv-kwal in kwestie, die rap aan kleur verliest zodra hij dan toch, in sneltreinvaart, een beter mens moet worden.

Jack O'Connell en George Clooney in Money Monster van Jodie Foster. Beeld
Jack O'Connell en George Clooney in Money Monster van Jodie Foster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden